Forrás: Getty

Ezeket az eszközöket jobb, ha száműzöd a konyhából

A műanyag termékek használata a konyhában számos kérdést felvet. Nem véletlen, hogy az utóbbi népszerűbbé váltak az üveg- és kerámiaedények, a fa- és fémevőeszközök, ráadásul az eldobható szívószálaknak is búcsút intettünk. Számos termék nemcsak a környezetre, az emberi szervezetre is negatív hatással lehet. Azonban a műanyagokat nem tudjuk teljes mértékben kiiktatni az életünkből – és valószínűleg nem is szükséges. Ám érdemes körültekintően választani, és a káros anyagoktól mentes termékeket előnyben részesíteni.

Mérgező fekete konyhai eszközök?

Az elmúlt hónapokban nagy port a kavart a világsajtóban az a tanulmány, amely megállapította, hogy a konyhai eszközökben, elviteles dobozokban és élelmiszer terméktálcákban használt fekete színű műanyagok riasztó mennyiségű mérgező égésgátlót tartalmazhatnak. A tanulmány szerint a fogyasztói termékekben talált veszélyes égésgátlók ugyanazok, mint amelyek a televíziók és más elektronikai készülékek műanyag burkolataiban is jelen vannak. Ezek vélhetően hulladék-újrahasznosítás során elkövetett hibák miatt kerülhettek a konyhai eszközökbe.

A dekabróm-difenil-éter (dekaDBE) elnevezésű adalékanyagot széles körben használják a tűzállóság javítására bizonyos termékben. Azonban ez nagy mennyiségben az emberi szervezetbe kerülve számos betegség kialakulásáért lehet felelős (pl. pajzsmirigy betegségek, idegrendrendszert és immunrendszert érintő problémák, daganatok kialakulása). Noha a tanulmány megjelenése óta kiderült, hogy a kutatók számítási hibát elkövettek a határérték meghatározásakor, és nincs szó a megengedettnél nagyobb mennyiségről, sokak számára továbbra is aggodalomra ad okot az anyag jelenléte a konyhai tárgyakban.

A rettegett BPA

A BPA káros hatásairól talán már mindenki hallott. A biszfenol-A ugyanis egy rendkívül elterjedt vegyi anyag, amelyet számos kereskedelmi forgalomba kerülő műanyag termékhez hozzáadnak, beleértve a műanyag dobozokat, palackokat, tányérokat, poharakat, cumisüvegeket és élelmiszer csomagolóanyagokat. A BPA azonban fokozatosan kioldódik ezekből tárgyakból, például hő hatására, így az ilyen konyhai eszközök mikrózása, mosogatógépben való tisztítása egyáltalán nem javasolt. Mint kimutatták, az emberi szervezetbe nagy mennyiségben kerülő BPA többféle egészségügyi problémát okozhat: megzavarja a hormonháztartást, károsítja az immunrendszert, keringési zavarokhoz, idegrendszeri problémákhoz és allergiák kialakulásához vezethet, de a kettes típusú cukorbetegséggel és daganatok kialakulásával is összefüggésbe hozták.

A BPA használatának visszaszorítására komoly lépéseket tesznek a különböző országok kormányai, azonban teljesen betiltani nem lehet, ezért a műanyag konyhai eszközök, kiegészítők beszerzésekor érdemes figyelni arra, hogy BPA mentes terméket válasszunk.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.