Forrás: Getty

Legyen szó nőnapról, házassági évfordulóról, születésnapról, vagy csak egy kis kedvességről a partnerünk részéről, egy szál virágot vagy gyönyörű csokrot bármilyen alkalomra örömmel fogadunk. Nemcsak a napunkat teszik szebbé a vágott virágok, hanem az otthonunkat is élettel telivé és illatossá varázsolják. Éppen ezért mindent elkövetünk, hogy sokáig frissen tartsuk a csokrunkat, és élvezzük a színpompás látványt.
Számos legenda kering azzal kapcsolatban, mit kell tennünk a vágott virágok frissen tartásához. Még olyan elképesztő tanácsokat is kaphatunk, miszerint helyezzük azokat aszpirines vízbe, fújjuk le hajlakkal, vagy locsoljuk meg vodkával. Természetesen ezek a praktikák nem járulnak hozzá a virágok sokáig tartó ragyogásához – de lássuk, melyek azok a furcsának tűnő tanácsok, amelyek hasznosak lehetnek.
1. Tegyük a hűtőbe
Minden este lefekvés előtt tegyük be a csokrot a hűtőszekrénybe (kb. 6-8 órára éjszakánként), majd reggel helyezzük vissza friss vízben az asztalra. Az esti alacsonyabb hőmérséklet segíthet frissen tartani a növényeket, és meggátolja a gyors elszáradásukat. A Proflowers.com szakértői tettek egy próbát, és állítják, hogy a virágcsokor még a 10. napon is gyönyörűen és egészségesen pompázott.
2. Adjunk neki cukrot!
Meglepő lehet, de ha egy teáskanál cukrot belekeverünk a virág vizébe, akkor azzal meghosszabbíthatjuk az élettartamát. Sőt, a cukros víztől még szebben kinyílnak a virágok, így ragyogóbb lesz a csokor, és közel két hétig is gyönyörködhetünk benne. Arra azonban figyelni kell, hogy a víz soha ne legyen túl hideg, inkább szobahőmérsékletű vízbe helyezzük.
3. Használjunk almaecetet
Egy liter vízben keverjünk el 2 evőkanál almaecetet és 2 kávéskanál cukrot, majd tegyük bele a virágokat. Az ecet gátolja a baktériumok elszaporodását, míg a cukor táplálja a növényeket. A csokor szebb lesz, mint valaha. Ám minden nap frissen kell elkészíteni ezt az elegyet, és ügyelni kell arra is, hogy a virágok szárának legfelső öt centimétere ne érjen a vízbe.
4. Felejtsd el a csapvizet
A virágok nem szeretik sem a túl kemény, sem a klórozott vizet, ezért csapvíz helyett érdemes desztillált vizet használni. Desztillált vízben akár kétszer annyi ideig frissek maradhatnak a virágok, mint a sima csapvízben. De a szűrt víz is jó alternatíva lehet, mert a szűrő számos szennyeződést eltávolít, ugyanakkor az alapvető ásványi anyagokat benne hagyja a vízban. A forralt csapvíz is megfelelő opció, de várjuk meg, amíg legalább kézmeleg hőmérsékletre hűl, utána öntsük csak bele a virágvázába.
Amire mindig figyeljünk
Mielőtt vázába helyeznénk a virágot, érdemes levágni néhány centit annak szárából metszőollóval, és fontos, hogy a vágás ferde legyen. Ez ugyanis lehetővé teszi a jobb vízfelvételt a növény számára. Ezt a vágást 2-3 naponta ismételjük meg. A vízben lévő részen ne legyenek levelek és szirmok, ezeket távolítsuk el, hogy meggátoljuk a rothadást és a baktériumok elszaporodását. Egy szélesebb vázában több vízhez jut a csokor, és a szobahőmérsékletű (desztillált) vizet cseréljük naponta alatta. Közvetlen napsugárzásnak és magas hőnek ne tegyük ki, inkább félárnyékos helyen tartsuk.