Forrás: Getty

Egyre népszerűbbek a kültéri konyhák, amelyek nemcsak a főzéshez, hanem a közös családi étkezésekhez, a vendégek fogadásához és az estébe nyúló beszélgetésekhez is kiváló helyszínt biztosítanak. Azonban a kültéri főzőhelyet nagyon pontosan meg kell tervezni, hogy a kényelem, a funkcionalitás és az esztétikus megjelenés találkozzon.
1. A megfelelő helyszín kiválasztása
Több szempontot figyelembe kell venni a kerti konyha kialakítása előtt: amennyiben áramra és vízre is szükség lesz, jó, ha a közel helyezkedik el a házhoz az elektromos- és vízvezetékek kiépítése miatt. Mérjük fel a terepviszonyokat: mivel a konyhához stabil betonalapot kell építeni, nem mindegy a talaj minősége sem. Miután a felépített kültéri konyhát nem tudjuk áttelepíteni, és viszonylag nagy helyet elvesz az udvarból, érdemes jól átgondolni az elhelyezést: nem ütközik-e a jövőbeli kertrendezési terveinkkel; nem zavarja a kert egyéb funkcióit? Figyeljünk a szélirányra is: fontos, hogy grillezéskor a füst ne a ház felé szálljon, és a szomszédokat se zavarja.
2. A szükséges eszközök megválasztása
Jól gondoljuk végig, mire is szeretnénk hosszú távon használni a kerti konyhát. Kültéri kemencére vágyunk, vagy inkább egy nagyobb elektromos grillre? Esetleg mindkettőre? Készen is vásárolhatunk komplett nyári konyha garnitúrát vagy grillterasz összeállítást, ami nagy könnyebbséget jelenthet. A kérdés csak az, hogy tudjuk-e hasznosítani a szettben kínált eszközöket.

3. Gondoljunk az időjárás viszontagságaira
Mindenképpen jó, ha a kültéri konyhát tetővel védjük az esőtől, széltől, viharoktól, de a megfelelő árnyékolás is elengedhetetlen a nyári hőségben. Átgondolt kialakítással és olyan fűtési megoldásokkal, mint az elektromos vagy gázos teraszfűtők, hősugárzók vagy a kültéri kandalló, akár a hűvösebb őszi-téli hónapokban is használhatjuk a konyhát.
4. Figyeljünk a praktikus kialakításra
Fontos, hogy minden kéznél legyen, akárcsak a beltéri konyhában. Legyen elegendő hely az ételek előkészítéséhez, akár egy nagy asztal, kültéri konyhasziget vagy egy széles munkalap formájában. A környezeti hatásoknak jól ellenálló, strapabíró, fagyálló anyagokat válasszunk, amelyek könnyen tisztíthatóak és karbantarthatók. A megfelelő tartósság érdekében a konyha vázszerkezete készülhet kő vagy beton elemekből, a munkalap pedig gránitból.
5. Tárolási lehetőségek
Nem túl praktikus, ha minden apróságért be kell szaladnunk a házba. Ezért szekrényekkel, fiókokos és polcos elemekkel megfelelő tárolási lehetőséget teremthetünk az edények, az evőeszközök és a szárazáru tárolására. A romlandó ételek elhelyezése és az italok behűtése céljából érdemes hűtőszekrényt is beépíteni a szabadtéri konyhába.
+1. A megfelelő étkező
A kültéri konyhánál nagyon fontos a hozzá tartozó étkező, hiszen az itt készült finomságokat helyben fogjuk elfogyasztani. Ugyanakkor ez nemcsak az étkezések, hanem a hosszú beszélgetések színhelye is. Válasszunk kényelmes ülőalkalmatosságokat, kültéri foteleket és kanapékat, amelyek jól illeszkednek a kert stílusához és harmóniában vannak a környezettel. Figyeljünk a megjelenés mellett a minőségre is: a bútoroknak nedvesség- és UV-állónak kell lenni, valamint a hidegebb, fagyos időt is bírniuk kell. A praktikus elrendezésről, a jó megközelíthetőségről és a megfelelő kültéri világításról is gondoskodjunk.