Tanácsunk: spájzolj be az alapélelmiszerekből!

Ma, amikor egyre nagyobb tisztelete van a házi készítésű élelmiszernek, befőtteknek, lekvároknak, savanyúságoknak, szörpöknek, megint égető szükség van e helyiségre, amelyet az utóbbi időben helynövelési szándékkal sokan egybenyitottak a konyhával. Kár volt.
Tervezz okosan!
Ha éppen házat építesz vagy átalakítasz, legjobb, ha már a tervezési fázisban gondolsz rá és elfogadod: éléskamra nélkül a modern konyhák sem igazán működőképesek, feltéve, hogy a konyha nem csupán dekorációs és reprezentációs célokat szolgál. Úgy számolj vele, hogy a legjobb, ha ez a helyiség a ház hűvös oldalára kerül, esetleg kap egy ablakot a szellőztetés miatt. Polcozd körbe, lakd be függőlegesen a teret, legyenek tárolásra alkalmas dobozok, kosarak, akasztók, zsebes függelékek, használd ki ésszerűen a rendelkezésre álló teret. A kézre eső polcokon a befőttek és savanyúságok, a legfelsőn az italok, üres üvegek, alul, jól szellőző rekeszekben a hagyma, a krumpli tárolandó. Száműzd innen a tisztítószereket és a vegyi árukat, a biciklipumpának és hasonlóknak pedig semmi keresnivalója itt, azoknak egy másik tárolóra lesz majd szükségük.
Kivitelezz ésszerűen!
Egységesíts!
Ha egységes arculat kialakítására törekszel, egyforma üvegekkel, egységes küllemű pléhdobozokkal veheted elejét a rendetlenség érzésnek.
A legújabb trendek szerint, akiknek igényük van erre, a bejárható gardróbszekrény mintájára alakítják ki a spájzt, méghozzá tolóajtós kivitelben. Ha te is ilyet szeretnél, minimum 3 négyzetméterrel számolj, de jó, ha tudod, hogy a 6 négyzetméteres helyiség komoly kényelmi szolgáltatásokkal bír, akár a hűtőt is jótékonyan elnyeli. Itt viszont arra figyelj, hogy a hűtőszekrény hőt termel kifelé, tehát a spájznak jól szellőzőnek kell lennie. A külön helyiséges, ajtóval szerelt kamra is lehet praktikus, de az ajtó teret, falfelületet vesz el a konyhából. Ha átalakítás során akarsz létrehozni egy kis kamrát, csípj le pár négyzetmétert a konyhából. Ekkor a gipszkartonos területleválasztás lehet célravezető, de figyelj arra, hogy az új helyiség ne próbafülkeszerű, zavaró képződmény legyen, mert ekkor jobb, ha inkább nincs spájzod vagy a tárolást egy kamraszekrényben oldod meg.
5 tipp a spájz kialakításához
- A spájz bepolcozása nem nagy kihívás, a barkácsáruházakban előre gyártott elemekből és tartószerkezetekből pofonegyszerű lesz berendezned. Ha állópolcot vásárolsz, rögzítsd a falhoz, mielőtt a teljes tartalmával elindulna feléd.
- Legyen a kamrában egy olyan léc, amiről bármit lelógathatsz. Ez nem kizárólag a fűszernövények szárítását segíti, de a kolbász és a sonka is jó helyen lesznek itt.
- A spájzra kerüljön ablak, hogy az éléskamrád ne egy sötét luk legyen. Jó ugyanis, ha a természetes fényen túl a szellőzés is biztosítva van.
- Tedd hangulatosabbá az éléskamrád. Ha a nagyi szellemiségében akarod berendezni, mindenképpen díszítsd a polcokat dekorpapírral, dekorcsipkével, bordűrrel.
- Mindig legyen az éléskamrádban: só, cukor, olaj, liszt, búzadara, sütőpor, tojás, kakaópor, burgonya, rizs, tej, hogy egy váratlan vendégsereg számára bármikor össze tudj dobni valami finomságot. n