Forrás: Getty

Mire figyeljünk a tervezés során?
Ajtó
Rendkívül fontos döntés az ajtó nyitási iránya. Ha a spájz felé nyílik, akkor rengeteg olyan helyet pazarolunk el, amit másra is fel tudnánk használni. Ennek elkerülése érdekében inkább kifelé nyíljon, esetleg válasszunk toló- vagy harmonikaajtót.
Világítás
A világítás szintén rendkívül fontos, kifejezetten akkor, ha nincs ablaka a helyiségnek. Számos különféle megoldás közül válogathatunk, így még abban az esetben sincs gond, ha nincs a közelben elegendő konnektor, ugyanis már elemmel működő lámpák is kaphatók.
Polcok
A polcok kiválasztása során el kell döntenünk, hogy ezek milyen anyagból készüljenek, továbbá milyen nagyok és mélyek legyenek. Amennyiben a konyhai gépeket is itt fogjuk tárolni, akkor azoknál a polcoknál nagyobb távolságot kell tartanunk. Természetesen a különféle tárolási lehetőségekről se feledkezzünk meg, mint például kihúzható kosarakról, fűszertartóról, bortartóról.
A tömör fából és fémből készült polcok nagyon jól mutatnak, viszont drágábbak is, mint a furnérlemezből készültek. Ennek ellenére ez a megoldás is rendkívül stabil, és modern kinézetet kölcsönöz a spájznak.
Szellőztetés és pára
Régebben mindig az ingatlan leghűvösebb részén alakították ki az éléskamrát, de manapság ez már nem ennyire egyszerű, ugyanis az új építésű házaknál már olyan jó a szigetelés, hogy nincs igazán hűvösebb pontja egy háznak. Emiatt azonban fokozottan kell figyelnünk arra, hogy ne legyen túl meleg, továbbá a megfelelő szellőztetésre is gondolnunk kell, nehogy túl magas legyen a helyiség páratartalma. Egyes esetekben elegendő lehet egy páramentesítő készülék beszerzése, de a szellőztetés kapcsán ajánlott egy szakember felkeresése. Sose feledkezzünk meg arról, hogy egy spájz esetén az alábbi jellemzők teljesülése fontos:
- legyen sötét és hűvös
- a hőmérséklet és a páratartalom legyen állandó
- legyen megoldható a rendszeres szellőztetés
Rend fenntartása
Egy spájz esetén szintén elengedhetetlen, hogy mindig rend legyen, ellenkező esetben nem fogjuk már átlátni a készletünket. Szintén fontos, hogy mindig azokat az élelmiszereket tároljuk elől, melyek előbb járnak le.
Élelmiszerek csoportosítása
Az élelmiszereket a következőképp csoportosítsuk:
- zöldség/gyümölcs
- gabonatermékek
- tejtermékek
- konzervek/befőttek/lekvárok
- fűszerek
- nassolnivalók
- innivalók
Számos olyan élelmiszer van, amit nem ajánlott a csomagolásában tárolni, hanem át kell önteni valamilyen tárolóedénybe. A tejtermékek és a konzervek természetesen nem ezek közé tartoznak, de például a gyümölcsöket és zöldségeket sose hagyjuk a csomagolásukban. A magokat, lisztet, cukrot, zabpelyhet és müzlit légmentes tárolókba ajánlott áttölteni.
Ezen kívül arra is figyeljünk, hogy előbb mindig a régebben vásárolt élelmiszereket és konzerveket használjuk el, ne pedig az újakat.