Forrás: Getty
Hígított hypo
Az első módszer a hígított hypo oldat használata. Egy rész hypo és kilenc rész víz keverékével fújd be a tök belső és külső részeit. Ennek a módszernek a lényege, hogy elpusztítja azokat a baktériumokat és penészgombákat, amelyek a rohadást okozzák.
Hajlakkos
A második módszerhez hajlakkra lesz szükséged. Egyszeri kezelésként szintén belülről és kívülről is le kell kezelned vele a tököt, bízva abban, hogy a hajlakk segít kiszárítani a felületét, megelőzve ezzel a nedvesség által táplált a penészedést.
Kókuszolaj
A kókuszolaj egy természetes és biológiailag lebomló anyag. A faragás után azonnal alaposan be kell bedörzsölni vele a tököt, egyfajta védőréteget húzva rá, ami csírájában fojtja el a rothadás legkisebb esélyét is.
Tesztelés
A három módszer hatékonyságának összehasonlítására egy gyors tesztet végeztünk. Fogtunk három tököt, az egyiket hypóval, a másikat hajlakkal, a harmadikat pedig kókuszolajjal kezeltük le.
Az első nap mindegyik jól nézett ki, de míg a hajlakkal és a kókuszolajjal kezelt tökök ekkor még teljesen frissnek tűntek, a hígított hypo oldattal kezelt tök szélei már kezdtek száradni. Az ötödik napon azonban már az első kettő között is különbség mutatkozott: a kókuszolajos tök még mindig viszonylag friss volt, a hajlakkos viszont már jól láthatóan rothadásnak indult. Azaz: saját gyorstesztünkben legtermészetesebb megoldás (a kókuszolaj) bizonyult a legjobb választásnak.