Nyitott spájzhoz mindig katonás rend kell
Tudtad-e, hogy…
…ha egységes arculat kialakítására törekszel, egyforma üvegekkel, egységes küllemű pléhdobozokkal veheted elejét a rendetlenség érzésnek?
A régi szép időkben a spájz szerves része volt a konyhának. Jelenleg sokan tekintenek úgy az élelmiszerláncokra, mint spájzra, ahonnan bármi, bármikor megszerezhető. A régi iskola hívei szerint viszont ma, amikor egyre nagyobb respectje van a házi készítésű dolgoknak, befőtteknek, lekvároknak, savanyúságoknak, szörpöknek, e helyiségre megint égető szükség van. A házépítők, otthontervezők jó, ha tudják, éléskamra nélkül a modern konyhák sem igazán működőképesek.
5+1 tipp a használható spájzért
- Ez a helyiség a ház hűvös oldalára kerüljön, esetleg kapjon egy ablakot a szellőztetés miatt.
- Polcozd körbe, használd függőlegesen a teret, legyenek tárolásra alkalmas dobozok, kosarak, akasztók, zsebes függelékek, használd ki ésszerűen a rendelkezésre álló teret.
- A kézre eső polcokon a befőttek és savanyúságok, a legfelsőn az italok, üres üvegek, alul, jól szellőző rekeszekben a hagyma, a krumpli tárolandó.
- Spájztervezéssel legalább 3 négyzetméterrel számolj, de jó ha tudod, hogy a 6 négyzetméteres helyiség komoly kényelmi szolgáltatásokkal bír, akár a hűtőt is jótékonyan elnyeli.
- Ha átalakítás során létre szeretnél hozni egy kis spájzt, csípj le pár négyzetmétert a konyhából. Ekkor a gipszkartonos területleválasztás lehet célravezető.
- Ha nincs hely egy elegendő méretű spájzra, oldd meg a tárolást egy külön szekrényben. A polcozott ajtó, a kigördülő fiókok sok élelmiszert elnyelnek. n
Forrás: www.pangalore.com, baihusi.com, www.everydayenchanting.com