Forrás: Getty

A rozmaring, a bazsalikom és a petrezselyem mellett a metélőhagyma is olyan fűszernövény, amit előszeretettel ültetünk a kertünkbe vagy – annak hiányában – tesszük cserépben az ablakpárkányra. De mi történik akkor, ha már kivirágzott? Ekkor még ehető és felhasználható, vagy már inkább meg kell tőle válni?
Mikor virágzik a metélőhagyma?
Alapesetben, ha gyakran használod a metélőhagymát, akkor nem fog kivirágozni. Ha azonban megfeledkezel a növény rendszeres visszavágásáról vagy direkt hagyod nőni, akkor májustól augusztusig virágozni fog. Lila virágai egyébként nagyon is mutatósak.
Ehető vagy mérgező?
Ha a párkányodon már virágzik a metélőhagyma, akkor sincs ok az aggodalomra. Épp ellenkezőleg! A virágai ugyanis szépek, és NEM mérgezők. Ettől függetlenül azt is meg kell jegyezni, hogy ilyenkor azok a szárak már nem annyira finomak, amiken vannak virágok. Azok ugyanis virágzás közben és után megvastagodnak és megkeményednek, ami érthető, hiszen el kell bírniuk a virágot. Ízük ekkor már inkább kesernyés.
Ízesíts vele
Tény, hogy a szárak már nem igazán ízletesek, de még ott vannak a virágok. Ezek szintén ehetők, és magas nektártartalmuknak köszönhetően enyhén édeskés az ízük, amit a friss és fiatal metélőhagyma szárának ízéhez szoktak hasonlítani.
Tehát a metélőhagyma virágait is felhasználhatod főzés során, akár ízesítőként, akár díszítésként. A metélőhagymás vaj például csak még finomabb és különlegesebb látványt nyújt, ha mellé helyezed a lila virágokat.
További előnye pedig, hogy a méhecskék és a dongók is nagyon szeretik a virágokat.
Ha ennek ellenére Te inkább rendszeresen visszavágnád a metélőhagymát, akkor ezt a talajtól 2 cm-re tedd meg, így új hajtásokat fog hozni.