Forrás: Getty

Így varázsolhatod újjá rozsdás öntöttvas edényeidet egyszerűen

Miért rozsdásodik az öntöttvas?

Az öntöttvas egyik legnagyobb ellensége a nedvesség. Ha a serpenyőt nem szárítod meg alaposan mosogatás után, vagy nem megfelelően használod (azaz nincs rajta egy vékony védőréteg olaj), akkor idővel rozsda jelenhet meg rajta. De ne aggódj, ez nem a világ vége. Az alábbi módszerekkel megszabadíthatod rozsdától:

1. Súrold acélgyapottal

Ez a legegyszerűbb megoldás, ha csak kisebb rozsdafoltokkal van dolgod. Fogj egy adag acélgyapotot (vagy ha nincs kéznél, egy darab alufóliát is bevethetsz), és alaposan dörzsöld át vele a rozsdás részeket. Ezután mosd át a serpenyőt meleg, szappanos vízben, töröld szárazra egy szöszmentes ronggyal, és már készen is vagy.

2. Áztasd ecetes vízbe

Ha a rozsda makacsabb, tölts meg egy tálat fele-fele arányban vízzel és fehér ecettel, majd áztasd bele a serpenyőt 30-60 percre. Az ecet segít feloldani a rozsdát, amit ezután könnyedén eltávolíthatsz acélgyapottal. Arra figyelj, hogy az ecetes áztatás után mindig alaposan olajozd újra a serpenyőt, hogy helyreállítsd a védőréteget.

3. Készíts szódabikarbónás pasztát

A szódabikarbóna szinte mindenre jó – a rozsdára is. Keverj belőle egy kis vízzel pasztát, kend a rozsdás területekre, és dörzsöld át egy kefével vagy acélgyapottal. Ez egy gyengédebb megoldás, ha nem akarsz túl agresszívan súrolni.

4. Próbáld ki a durva sót

Ez az egyik legpraktikusabb módszer. Szórj néhány evőkanál durva sót a serpenyőbe, majd egy fél krumpli vagy citrom segítségével dörzsöld át a rozsdás részeket. A só szemcséi finoman eltávolítják a rozsdát, miközben a krumpli vagy citrom savassága is segít a tisztításban.

A tisztítás utáni lépés: az olajozás

Miután megszabadultál a rozsdától, az öntöttvasat újra elő kell készítened. Kend be vékonyan növényi olajjal, és süsd a sütőben fejjel lefelé 180°C-on egy órán át. Ez a réteg megvédi az edényt a rozsda ellen, és a jövőbeli főzéseid is simábbak lesznek.

Hogyan előzd meg a rozsdát?

Soha ne hagyd ázni az öntöttvas edényt, és mindig szárítsd meg alaposan. Minden használat után vékonyan olajozd be, hogy megőrizd a védőréteget. Tárold száraz helyen, és használd gyakran – minél többet főzöl vele, annál jobban működik.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.