Forrás: Getty
1. Gőzölés a lerakódások fellazításához
A gőz remek módszer az odaégett ételmaradék fellazítására. Tölts meg egy hőálló edényt vízzel, majd helyezd a sütőbe. Állítsd a hőmérsékletet 230°C-ra, és hagyd így 30–60 percig. Minél makacsabbak a lerakódások, annál hosszabb ideig érdemes gőzölni őket. Miután letelt az idő, kapcsold ki a sütőt, és várd meg, míg teljesen kihűl. Ekkorra a szennyeződések már fellazulnak, így könnyebb lesz azokat eltávolítani.
2. Szódabikarbóna paszta
Keverj össze egy csészényi szódabikarbónát, egy evőkanál mosogatószert és egy evőkanál vizet, hogy egy krémes állagú pasztát kapj. Ha nagyobb a sütőd, duplázd meg az adagot. Egy szivacs segítségével vidd fel a pasztát a sütő aljára, az oldalfalakra és az ajtóra is. Fontos, hogy a pasztát ne kend rá a sütő fűtőelemeire vagy a gázégőkre. Hagyd hatni legalább egy órán át, de a legjobb eredmény érdekében akár egy éjszakát is adhatsz neki.
3. Töröld le a szennyeződéseket
Miután a paszta megtette a hatását, vedd ki a sütőrácsokat, és egy nedves szivaccsal töröld át az összes felületet. Ha valahol még maradt makacs folt, hintsd be száraz szódabikarbónával, majd ismét dörzsöld át. Az utolsó lépésként készíts ecetes öblítőt: keverj össze egyenlő arányban vizet és fehér ecetet, majd töröld át a sütőt ezzel a keverékkel. Ez segít eltávolítani a maradékot, és kellemesen tiszta illatot ad a sütőnek.
Tipp friss szennyeződés esetén
Ha frissen kifolyt valami a sütőben, hints rá bőségesen konyhasót. Ez megakadályozza a kellemetlen szagok kialakulását, mivel a só elzárja a levegőt az égett ételmaradéktól. Miután a sütő kihűlt, egy spatulával könnyedén felkaparhatod a sóval beszórt szennyeződést.