Forrás: Getty

Barkafát szinte minden háznál díszítenek húsvétkor, nem véletlenül, hiszen a keresztény kultúrkör egyik szimbóluma. A hozzá fűződő vallási és népi hagyományok szerint a barkát virágvasárnap előtti szombaton szedik le, majd másnap a templomba viszik, ahol a szentmise előtt kerül sor a barkaszentelésre. Ennek eredete Jézus jeruzsálemi bevonulásához kapcsolódik, amikor a tömegben az emberek a béke jelképét, pálmaágat lengettek a kezükben. Erre emlékezve rendelte el az egyház a pálmaszentelést, de mivel hazánkban nem áll pálmalevél rendelkezésre, a barka vette át a szerepét. A barkaszentelés során a pap megáldja a templomba hordott ágakat, amiket aztán a hívek a mise után hazavisznek.
Ahhoz, hogy a megszentelt barkát otthon hova kell tenni, különféle szokások és hiedelmek kapcsolódnak. Sok helyen egy ágat tesznek az eresz alá, hogy a házat megóvják a környezeti csapásoktól (tűztől, viharoktól). Egy ágat elásnak vagy veteményesbe tűznek, ami aztán a bő termést segíti. De van, ahol az ólküszöb alá teszik, vagy a haszonállatok ételébe keverik a barkát, hogy megvédjék a jószágokat a különféle betegségektől.
Még virágzás előtt szerezzük be
Napjainkban ezeket a hagyományokat már csak kevesen tartják, azonban húsvét közeledtével barkafát vagy barkából készült díszt a legtöbb otthonban találunk. Barkának egyébként a fűzfafélék apró gömbölyű pamacsokból álló füzérvirágzatát nevezzük, ami csak átmeneti ideig, a virágzást megelőző időszakban található meg a növényen. Mivel a barka kora tavasszal jelenik meg, az ágakat még a virágzás előtt be kell gyűjteni, amikor a rügypikkely már megpattant rajtuk.
Amennyiben sikerült barkát beszereznünk, felmerülhet az ötlet, hogy a hagyományos, festett tojásokkal díszített barkafán kívül egyéb húsvéti dekorációhoz is felhasználjuk az ágakat. Ehhez mutatunk most néhány inspiráló ötletet.

[inssert_article id=”19536″]
Barkakoszorú
Barkából többféle módon készíthetünk koszorút. Az egyik, hogy beszerzünk egy szalma- vagy vesszőkoszorú alapot, majd vágunk a barkaágakból kb. 20 cm nagyságú darabokat. Néhány szálat kötegbe fogunk, és a kötegeket beletűzködjük az alapba, majd ügyesen hozzádrótozzuk.
A másik megoldás, hogy alap nélkül feltekerjük a barkaágakat. Ehhez hosszabbra kell hagyni a barkát, és érdemes elővenni egy nagyobb átmérőjű fazekat vagy torta sütőformát, amibe szépen beletekerhetjük a barkát. Ezután több helyen összekötözzük vagy drótozzuk, majd kivesszük az edényből. Díszíthetjük húsvéti figurákkal, vagy tehetünk a közepébe festett tojásokat.
Aprólékos munkával egyedi díszek
Időigényes megoldás, ugyanakkor nagyon szép díszek készíthetőek úgy is, ha csak a bolyhos, szürke rügyeket használjuk fel, az ágakat nem. Szerezzünk be egy hungarocell szívkoszorút, fejtsük le az ágról a rügyeket, majd helyezzük el közvetlenül egymás mellé a koszorún, és rögzítsük ragasztópisztollyal. Ugyanilyen módon hungarocell tojásokat is kidíszíthetünk barkával.
Dekoráció az ünnepi asztalra
Egyszerű, ugyanakkor látványos megoldás az ünnepi asztalt barkával díszíteni. Vágjunk le kb. 20 cm-es darabokat az ágakból, fogjuk össze, majd hajtogassuk bele egy a szalvétába, mintha virágcsokor lenne. Egy szalaggal kössük meg az alját, és helyezzük a kis barka csokrokat a tányérokra. Szintén ízléses és mutatós megoldás, ha az asztalra kerülő friss virágok közé szúrunk be rövidebb barkaágakat.
Barkanyúl a kisebbek kedvence
Kedves kis húsvéti nyuszidíszt készíthetünk barka felhasználásával, amit a bejárati ajtóba is állíthatunk, vagy felfüggesztve kopogtatóként használhatunk. Ehhez egy kisebb és egy nagyobb fonott koszorúalapra lesz szükségünk. A koszorúkat kötözzük egymáshoz úgy, hogy a kisebb van felül, a füleket hajtsuk meg vesszőből, majd kötözzük a kisebb koszorúhoz. Díszítsük a vessző alapot kisebb barkaágakkal.
Kerti barkadíszek
Már érkezéskor lenyűgözhetjük a vendégeket a kertben felállított rendhagyó barkafával. A virágládába, kaspóba helyezett növények fölé egy kis kupolát emelhetünk, ha körben beszurkálunk a cserépbe barkaágakat, egyenlő távolságra egymástól. A tetejüket kössük össze látványos masnival.