Csobbanj a nyárba! – Főzés a medenceparton

Érdemes eltanulnunk az olaszoktól a „dolce far niente”-t, azaz az édes semmittevés művészetét. Mivel vendéglátóink rengeteget dolgoznak, emiatt létrehozták saját oázisukat a kertjükben, ahol családjukkal és nagy baráti társaságukkal kipihenhetik a hétköznapok fáradalmait. Ezek az együtt, közös főzéssel és fürdéssel eltöltött napok csakúgy, mint Itáliában, itt is a valódi töltekezésről szólnak, és azt igazolják, hogy megérte belevágniuk az építkezésbe.

A közös tér ereje

„A nyári konyha kialakításának első és legfontosabb célja az volt, hogy az ottani főzés és étkezés valódi társasági élmény lehessen. A pultot, a tűzhelyet, a mosogatót úgy helyeztük el, hogy minden kézre essen. Faszenes grill, bográcsozó és kemence segédkezik a jobbnál jobb falatok elkészítésénél. Bár a grill használata így időigényesebb, mint egy elektromos vagy gázos verzióé, cserébe igazán minőségi ételek kerülhetnek az asztalra, és itt mindig azt hangsúlyozzuk, ha főzünk, akkor ne sajnáljuk rá az időt, miért kellene kapkodni? Itt a jancsikályha nemcsak dísz, hanem télen valóban fűtésre szolgál. Hiszen ez a helyiség hidegben a disznóvágások helyszíne is, így a konyha nemcsak nyári, hanem négy évszakos – meséli Mónika.

Újrahasznosítás

A konyha kialakításánál figyeltek arra, hogy természetes, tájba illő anyagokat használjanak, és a berendezésnél is szem előtt tartották, hogy tartós, autentikus darabok kerüljenek az enteriőrbe. Bontott téglából épültek a falak, és tégla került a padlóra is. A házigazdák gyűjtőszenvedélyének köszönhetően a tálaláshoz szükséges étkészletek és terítők egy régi orvosi szekrényben kaptak helyet, újrakárpitozott dizájnkanapé biztosítja a kényelmes pihenést, a bécsi bolhapiacról származó eredeti, működő hintólámpák díszítik a falakat. Ezeket az egyedi lámpákat kékre festették, hogy illeszkedjenek a kiegészítők színéhez. Türkizes színnel kapcsolták össze a kültéri medencét és a konyhát. Nagy méretű étkezőasztalnál, kényelmes székeken ülve élvezheti az összegyűlt társaság az ínycsiklandó fogásokat. A konyhapult burkolásához falfreskót idéző, kékes árnyalatú, 2 cm vastag kültéri kőporcelánt választottak. Különleges csempekínálatuk miatt a szentendrei AC Designtól vásárolták az ideillő burkolatokat.

Sós vizű medence

„A költséghatékonyság miatt fóliás medencét terveztünk, de Németországban sikerült nagyon kedvező áron mozaikcsempét vásárolnunk, emiatt végül ezzel a szép és időtálló anyaggal burkolhattuk a 10×4 méteres medence falát. Szerettük volna, hogy úszómedenceként is működhessen, emiatt a római lépcső ötletét elvetettük, mert az sok helyet vett volna el az úszótérből. Gönczi Józsi medenceguru barátunk hathatós, környezetbarát tanácsát megfogadva a sós víz mellett tettük le a voksunkat. 300 kg só gondoskodik arról, hogy télire se kelljen leengednünk a vizet. Bár van beépített hőpumpa, de a habtetős megoldás nyáron melegen tartja a vizet, emiatt a fűtést alig kell bekapcsolnunk. A polikarbonát tető még a borsos ára miatt várat magára, de előbb-utóbb majd azzal lesz teljes a medence.”

Galéria / 8 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2024/2-es számában jelent meg.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.