Forrás: Getty

Hogyan használd a kertben az Epsom-sót az egészségesebb növényekért?

Mit tesz az Epsom-só a növényekért?

Az Epsom-só – más néven keserűsó vagy magnézium-szulfát – igazi csodaszer a kertben, elsősorban azért, mert pótolja a talajban az olyan alapvető tápanyagokat, mint a magnézium és a kén. A magnézium kritikus szerepet játszik a fotoszintézisben, míg a kén elengedhetetlen az aminosavak, vitaminok, fehérjék és szénhidrátok szintéziséhez.

Ezért használd az Epsom-sót a kertedben

A növényeknek 6 fő és 11 kisebb tápanyagra van szükségük, hogy egészségesek legyenek. Ha egészséges, termékeny talajod van, amelyet rendszeresen szerves komposzttal és trágyával dúsítasz, akkor valószínűleg nem kell mesterséges trágyát hozzáadnod, mert már megvan benne minden, amire a növényeidnek szükségük van, hogy erősek és életteltelik legyenek.

Ha azonban gyenge, tápanyagban szegény talajod van, a három fő makrotápanyag – nitrogén, foszfor és kálium, azaz NPK –, valamint a három kisebb makrotápanyag – magnézium, kén és kálium – pótlására egyaránt szükség van. Az Epsom-só ezekből kettőt tartalmaz is, ráadásul segíti a növényeidet, hogy felszívják a talajban lévő többi tápanyagot. A növényeid levelei egészségesebbek lesznek tőle, és még a gyümölcsök és zöldségek ízét is javíthatja, édesebbé és tápanyagban gazdagabbá téve őket.

Az Epsom-só használatának előnyei

Az Epsom-só többféle módon is előnyös lehet a növények számára:

  • Ha egy növény magnéziumhiányban szenved, a levelei sárgák lehetnek – ezt az állapotot klorózisnak nevezik. Az Epsom-só ezt megelőzheti azáltal, hogy biztosítja a szükséges magnéziumot. Mivel elősegíti a klorofill termelést, segíthet zölddé és bujává tenni a lombozatot.
  • A kénhiány gátolja a fehérjék, szénhidrátok és más, a növény számára szükséges anyagok szintézisét. Ez pedig klorózishoz vezethet a nitrogénhiány miatt, és csökkentheti a növekedés ütemét. Az Epsom-só növelheti a kénszintet, ami segít a növényeknek erősebben és gyorsabban növekedni. Emellett a kén javítja a termés minőségét azáltal, hogy növeli a gyümölcs fehérje- és olajtartalmát.
  • Az Epsom-só a cserepes zöldségek számára is előnyös. A paradicsom és más zöldségek gyorsan fel tudják venni a tápanyagokat a talajból, amikor edényekben vannak; ezért fontos, hogy Epsom-sóval és más vízben oldódó műtrágyákkal kiegészítsd a föld tápanyag-készletét, hogy egészségesek és életerősek maradjanak a cserepes növényeid.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.