Forrás: Getty
Mire jó a virágok szárítása?
A lakásdekoráció akkor teljes, ha a természet is megjelenik benne valamilyen formában. Ez lehet cserepes növény, de akármilyen természetet idéző dekoráció megteszi. A virágok szárítása szuper dekor opció azok számára, akik képtelenek életben tartani cserepes növényeket – akár feledékenységükből, akár a lakás adottságaiból fakadóan.
De nem csak díszítés céljából száríthatjuk a virágokat. Például esküvő csokrok vagy más különleges alkalmak virágdíszeik esetén is jó választás ez a 2tartósító módszer”, ha szeretnénk sokáig megőrizni az emléket.
Virágok szárítása levegőn
A virágszárítás legegyszerűbb módja, ha levegőn hagyjuk őket megszáradni. Ez a legidőigényesebb módszer, cserébe viszont roppant könnyű művelet. Mire lesz hozzá szükséged?
- A szárítandó virágok
- Bármilyen madzag vagy cérna
- Olló
- Vállfa vagy bot
Az első lépés a levelek eltávolítása, hogy a virágok gyorsabban száradjanak és letisztultabb legyen a végeredmény. Persze rajta is hagyhatjuk a leveleket a szárakon, azonban ebben tovább tart a szárítás, ellenben legalább zöldebb lesz a végeredmény. Ezután alakítsuk ki a kis csokrokat, válogassuk össze az egymáshoz passzoló virágokat. Az összeválogatott kis csokrokat kötözzük össze úgy, hogy a madzag egyik szára elég hosszú legyen ahhoz, hogy fel lehessen kötni őket. A legegyszerűbb megoldás, ha egy vállfára akasztjuk a csokrot, de egy bot is megteszi. Végül tegyük az egészet egy magas helyre. Semmiképp se huzatos, gyakran használt helyiséget válasszunk, különben lehullanak a szirmok. 3-4 hét alatt el is készülnek a szárított csokraink.
Virágok szárítása mikróban
Ezzel a módszerrel inkább csak a virágok fejét lehet kiszárítani, mintsem komplett csokrokat. Azonban ezek a virágfejek szuper alapanyagai lehetnek apró díszeknek. Mire lesz szükséged hozzá?
- A szárítandó virágfejek
- Kvarchomok
- Mikrózható tál
- Egy csésze víz
Öntsük a kvarchomokot a mikrózható edénybe, ezután szedjük le a virág leveleit, és vágjuk le a szára nagy részét, majd tegyük bele a tálba a virágfejeket, és fedjük be az egészet a maradék kvarchomokkal. Ezután betehetjük a mikróba, és indítsuk el 30-30 másodperces programokra. Pár kör után ellenőrizzük, hogy kiszáradt-e a virág, ha még nem, ismételjük meg párszor a folyamatot. Miután száraznak látszik a virág, hagyjuk 24 órán keresztül állni a homokban, majd meg is vagyunk.