Forrás: Leodgario Pescador // Unsplash
Íme a kizárólag természetes anyagokat tartalmazó (gyümölcsök, zöldségek és virágok) hagyományos receptek! Kellemes Húsvéti készülődést kívánunk!
Kékesszürke
Keverj össze 1 csésze fagyasztott áfonyát 1 csésze vízzel, engedd fel szobahőmérsékletre, és távolítsd el a fekete áfonyát!
Tedd bele a festékbe a tojásokat és másnap reggelig tárold a hűtőszekrényben!
Kék
Vágj fel 1/4 fej vörös káposztát, és adj hozzá 4 csésze forró vizet. Keverj hozzá 2 evőkanál ecetet! Hagyd kihűlni szobahőmérsékletre, és távolítsd el a káposzta darabokat! Tedd bele a festékbe a tojásokat és másnap reggelig tárold a hűtőszekrényben!
Zöld
Hámozz meg 6 vörös hagymát, darabold fel, és párold meg 2 csésze vízben 15 percig. Hűtsd ki! Majd adj hozzá 3 tk. ecetet. Tedd bele a festékbe a tojásokat és másnap reggelig tárold a hűtőszekrényben!
Arany sárga
Hámozz meg 6 sárga almát és párold meg 1-1/2 csésze vízben 20 percig! Hűtsd ki! Majd adj hozzá 2 tk. ecetet!
Tedd bele a festékbe a tojásokat és másnap reggelig tárold a hűtőszekrényben!
Halvány zöld
Párolj meg 100 gr apróra vágott édeskömény zöldjét 1-1/2 csésze vízben 20 percig! Hűtsd ki! Adj hozzá 2 tk. ecetet!
Tedd bele a festékbe a tojásokat és másnap reggelig tárold a hűtőszekrényben!
Narancs
Hámozzunk meg 6 hagymát és a héjakat pároljuk 2 csésze vízben 15 percig! Hűtsd ki! Adj hozzá 3 tk. ecetet!
Tedd bele a festékbe a tojásokat és másnap reggelig tárold a hűtőszekrényben!
Halvány vörös-narancs
Keverj 2 evőkanál piros paprikát 1 csésze forrásban lévő vízbe, majd adj hozzá 2 tk. ecetet!
Tedd bele a festékbe a tojásokat és másnap reggelig tárold a hűtőszekrényben!
Sárga
Telt sárga: Párolj 100 gr apróra vágott sárgarépa felső részét (a zöldje és a gumó találkozása) 1-1/2 csésze vízben 15 percig, hűtsd ki és adj hozzá 2 tk. ecetet!
Mustár-sárga: Keverj 2 evőkanál. kurkumát 1 csésze forrásban lévő vízzel; és adj hozzá 2 tk. ecetet!
Különböző árnyalatok: Áztass 4 filter kamilla vagy zöld teát 1 csésze forrásban lévő vízben 5 percig.
Pasztellsárga: Apríts 100 gr aranyeső virágot és párold 2 csésze vízben 20 percig, hűtsd ki, majd adj hozzá 2 tk. ecetet! (nem tanácsolt elfogyasztani!)
Halványsárga: Párold meg a héját 6 narancsnak 1-1/2 csésze vízben 20 percig, hűtsd ki és adj hozzá 2 tk. ecetet!
Aranybarna
Párolj 2 evőkanál. kapormagot 1 csésze vízben 15 percig! Hűtsd ki! Adj hozzá 2 tk. ecetet!
Tedd bele a festékbe a tojásokat és másnap reggelig tárold a hűtőszekrényben!
Barna
1 csésze erős kávéhoz adj 1 evőkanál ecetet!
Tedd bele a festékbe a tojásokat és másnap reggelig tárold a hűtőszekrényben!
Rózsaszín
Halvány rózsaszín: Apríts 100gr amaránt virágot és párold meg 2 csésze vízben! Hűtsd ki és adj hozzá 2 tk. ecetet! Párold 6 avokádó héját 1-1/2 csésze vízben 20 percig, hűtsd ki majd, adj hozzá 2 tk. ecetet! Keverj össze 1 csésze savanyú répa kisajtolt levét egy 1 evőkanál ecetettel. Elegyítsd a leveket és kész a festéked!
Tedd bele a festékbe a tojásokat és másnap reggelig tárold a hűtőszekrényben!
Sötét rózsaszín: Apríts fel egy közepes céklát, és adj hozzá 4 csésze forró vizet! Keverj hozzá 2 evőkanál ecetet, és hagyjd lehűlni szobahőmérsékletre, majd eltávolítás céklát.
Tedd bele a festékbe a tojásokat és másnap reggelig tárold a hűtőszekrényben!
Levendula
Keverjük össze 1 csésze kék szőlő kipréselt levét és 1 evőkanál ecetet.
Tedd bele a festékbe a tojásokat és másnap reggelig tárold a hűtőszekrényben!