Forrás: Getty
Ne féltsd a hidegtől!
Ahhoz, hogy a hagymák cseperedésnek induljanak, pihenőre van szükségük, méghozzá hűvös, száraz és sötét helyen 14-16 héten át. A legjobb, ha állandóan 10 Celsius-fok alatti hőmérsékletet tudsz garantálni nekik, de fagyásveszély nélkül. Ha nincs más hely, ahol garantálhatnád ezt a környezetet, akár a hűtőszekrény is megteszi – de zöldségektől és gyümölcsöktől távol, mert azok rothadást fokozó etilént bocsáthatnak ki. Érdemes természetes szilikáttal, fűrészporral vagy macskaalommal védeni őket a nedvességtől. Ezután már tökéletesen alkalmasak lehetnek az ültetésre.
Hogyan ültesd el otthon?
Célszerű jó minőségű, erős hagymákat választanod, amiken semmi jelét nem látod sérülésnek vagy rothadásnak. A fent említett hibernálási szakasz után válassz egy 15-30 cm átmérőjű, nem túl mély cserepet, amibe virágföldet töltesz a perem alatt 8-10 cm-es magasságig. Ültesd bele a tulipánhagymákat – hegyes végükkel fölfelé – úgy, hogy egy cserép több darabnak is otthon adhat, de nem túl zsúfoltan. Nem baj, ha viszonylag közel vannak egymáshoz, nagyjából három centiméterre, viszont semmiképpen ne érjenek össze vagy a cserép széléhez!
Elültetés után rögtön öntözd meg őket, és tartsd 12-18 Celsius-fokos helyen 2-3 hétig. Így fokozatosan hozzászokhatnak a melegebb környezethez. Ha túl gyorsan kerülnek át szobahőmérsékletre, akkor sokkot kaphatnak, ami kisebb méretet eredményezhet, vagy akár a virágzás elmaradását is. Miután rendszeres locsolás mellett akklimatizálódtak, már nem lesz ellenükre a meleg és napfényes közeg.
Hogyan gondozd?
A növekedési szakaszban 2-3 naponta érdemes locsolni őket, ügyelve a talaj egyenletes nedvességtartalmára. Hígított tápoldattal ugyancsak segítheted a gyarapodásukat. A meleg és a hideg légáramlat árthat a tulipánoknak, így lehetőség szerint tartsd őket olyan helyen, ahol minél kevésbé vannak huzatnak kitéve.