Forrás: Getty
A konyhapult és a konyhapolcok letörlése valószínűleg mindennapos művelet nálad is, azonban milyen gyakran takarítod ki a szekrények belső részét? Pedig legalább olyan fontos a szekrények tisztítása is, hiszen a tiszta konyhai eszközöket és evőeszközöket nem szívesen tároljuk koszos, poros szekrényben.
Milyen gyakran kell a konyhaszekrényeket belülről is kitakarítani?
A konyhaszekrény külső részeit érdemes hetente áttörölni, ecetes vízzel átmosni. Azonban mi a helyzet a belsejével? A szekrény belseje is porosodik, lerakódnak az edényeken maradt zsiradékok vagy morzsák. Ezeket minimum kéthavonta fel kell számolni ahhoz, hogy a sok szennyeződés ne kerüljön vissza az evőeszközökre, tányérokra és a konyhai eszközökre.
Mi kell a konyhaszekrények kitakarításához?
- Mikroszálas törlőkendő
- Kicsi kefe vagy régi fogkefe
- Porszívó
- Mosogatószer
- Ecetes langyos víz
- Szódabikarbóna
Hogyan csináld?
- Első lépés: Pakolj ki mindent az adott szekrényből. Érdemes szekrényről szekrényre haladni, ne pakoljunk ki mindent egyszerre, mert hatalmas káosz lesz.
- Második lépés: Porszívózzuk ki a morzsákat, kisebb szemétdarabokat és a por nagy részét. Ne feledkezzünk meg a fogantyúkról és a zsanérokról sem.
- Harmadik lépés: Ha valahol ragacsos foltokat vagy makacs szennyeződéseket találunk, csepegtessünk rá mosogatószert és szódabikarbónát az adott területre. Semmiképpen se használjunk mérgező tisztítószert, hiszen konyhai eszközöket tárolunk a szekrényekben.
- Negyedik lépés: Amíg a mosogatószer és a szódabikarbóna feloldja a ragacsos részeket, elkezdhetjük a zsanérok és fogantyúk alapos takarítását. Ehhez szükséges a régi fogkefe és ecetes víz. Alaposan dörzsöljünk át minden apró szegletet, ugyanis rengeteg por és kórokozó tapad meg ezeken a felületeken.
- Ötödik lépés: Miután hagytuk állni a polcokon a tisztítószert, elkezdhetjük kefével felkaparni a ragadós felületeket.
- Hatodik lépés: Töröljük át a fiók vagy polc egész felületét az ecetes, mosogatószeres oldattal egy mikroszálas törlőkendő segítségével.
- Hetedik lépés: Töröljük át száraz ronggyal a nedves részeket, és visszapakolhatjuk az edényeket, evőeszközöket és tányérokat a helyükre.