Forrás: Getty

Könnyű és egészséges finomságok, amiket a gyerek is imádni fog

Karácsonykor házi sütemények illata lengte be a konyhát, és ínycsiklandó finomságok egész sorából válogathattak a gyerekek. Januárban azonban a nagy lakomák után végre visszatérünk a megszokott, hétköznapi étkezéshez. A sok cukros édesség után persze nehezebben csúsznak az egészséges falatok. Hogy mivel lehet ilyenkor is az asztalhoz vonzani a legkisebbeket? Az alábbi egyszerű, de jópofa ételekkel biztosan.

Adj a látványra!

Lássuk be, a kicsik legtöbbször megjelenés alapján választanak: aminek a színe, formája, állaga elnyeri a tetszésüket, azt hajlandóak elfogyasztani. Nem árt tehát némi kreativitást vinni az étkezésekbe a siker érdekében.

Reggelire

A tojás az egyik legtáplálóbb élelmiszer, ami számos vitamint és nyomelemet tartalmaz (többek között A-vitamint, B-vitamint, D-vitamint, E-vitamint, folsavat, foszfort és szelént). Magas a fehérjetartalma, egészséges és laktató, így kiváló étel napindítónak – ám nem minden gyerek rajong érte. Azonban tükörtojásból vagy bundáskenyérből néhány ropogós zöldség kiegészítésével jópofa figurákat is készíthetünk, melyekkel könnyebben odacsalhatjuk a kicsiket az asztalhoz.

A nap további részében pedig az alább finomságot is bevethetjük.

Gofris szendvics

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 6 dkg cukor
  • 6 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 2.5 dl tej
  • ½ csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál sütőpor

Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat (lisztet, sütőport, cukrot és a vaníliás cukrot). Majd hozzáadjuk a tejet, a szobahőmérsékletű vajat, a szétválasztott tojások sárgáját (a fehérjét félretesszük), majd egy habverővel összedolgozzuk ezeket. Ezután egy külön tálban a fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a masszába. Összedolgozzuk, kiadagoljuk és gofrisütőben kisütjük. Majd szendvicset készítünk belőle: nagyon vékonyan megkenjük az alját cukormentes lekvárral (ezt ki is hagyhatjuk), majd erre sonkát, sajtot és tükörtojást helyezünk, és egy másik gofrival lefedjük. Formára vágott zöldségekkel tálaljuk.

Tízóraira: zöld szörnyecske

A gyerekek ritkán fogyasztják el a zöld színű ételeket, a spenót és a sóska közelébe sem mennek. Ezzel az ízletes és tápláló finomsággal azonban megtörhetjük az ellenállást.

Hozzávalók:

  • 1 tálka friss spenótlevél
  • 1 db édes alma megpucolva
  • 1 db banán
  • egyharmad kígyóuborka megpucolva

Turmixoljuk össze a hozzávalókat, majd vízzel, almalével vagy baracklével ízlés szerint hígíthatjuk, édesíthetjük. Ne felejtkezzünk meg a díszítésről: a mazsola orr és a banánszem elengedhetetlen a sikerhez.

Uzsonnára: cukormentes zabpalacsinta

Hozzávalók:

  • 2 db érett banán
  • 2 db tojás
  • fél csésze (70 g) zabpehely
  • 1 kávéskanál fahéj

A banánt egy nagy tálban simára törjük, majd hozzákeverjük a tojást, a zabot és a fahéjat. Ízlés szerint áfonyát, mazsolát vagy olajos magvakat (diót, mogyorót) is adhatunk a tésztához. Miután jól összedolgoztuk, kanállal a serpenyőbe merjük, kerekre lapogatjuk és kisütjük. Sütés közben kb. 2 perc után fordítsuk meg, hogy mindkét oldala aranybarna legyen. Tejszínhabból szemet és szájat rajzolhatunk neki, vagy gyümölcsdarabokkal díszíthetjük.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.