Forrás: Getty
Karácsonykor házi sütemények illata lengte be a konyhát, és ínycsiklandó finomságok egész sorából válogathattak a gyerekek. Januárban azonban a nagy lakomák után végre visszatérünk a megszokott, hétköznapi étkezéshez. A sok cukros édesség után persze nehezebben csúsznak az egészséges falatok. Hogy mivel lehet ilyenkor is az asztalhoz vonzani a legkisebbeket? Az alábbi egyszerű, de jópofa ételekkel biztosan.
Adj a látványra!
Lássuk be, a kicsik legtöbbször megjelenés alapján választanak: aminek a színe, formája, állaga elnyeri a tetszésüket, azt hajlandóak elfogyasztani. Nem árt tehát némi kreativitást vinni az étkezésekbe a siker érdekében.
Reggelire
A tojás az egyik legtáplálóbb élelmiszer, ami számos vitamint és nyomelemet tartalmaz (többek között A-vitamint, B-vitamint, D-vitamint, E-vitamint, folsavat, foszfort és szelént). Magas a fehérjetartalma, egészséges és laktató, így kiváló étel napindítónak – ám nem minden gyerek rajong érte. Azonban tükörtojásból vagy bundáskenyérből néhány ropogós zöldség kiegészítésével jópofa figurákat is készíthetünk, melyekkel könnyebben odacsalhatjuk a kicsiket az asztalhoz.
A nap további részében pedig az alább finomságot is bevethetjük.
Gofris szendvics
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- 6 dkg vaj
- 2 db tojás
- 2.5 dl tej
- ½ csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál sütőpor
Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat (lisztet, sütőport, cukrot és a vaníliás cukrot). Majd hozzáadjuk a tejet, a szobahőmérsékletű vajat, a szétválasztott tojások sárgáját (a fehérjét félretesszük), majd egy habverővel összedolgozzuk ezeket. Ezután egy külön tálban a fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a masszába. Összedolgozzuk, kiadagoljuk és gofrisütőben kisütjük. Majd szendvicset készítünk belőle: nagyon vékonyan megkenjük az alját cukormentes lekvárral (ezt ki is hagyhatjuk), majd erre sonkát, sajtot és tükörtojást helyezünk, és egy másik gofrival lefedjük. Formára vágott zöldségekkel tálaljuk.
Tízóraira: zöld szörnyecske
A gyerekek ritkán fogyasztják el a zöld színű ételeket, a spenót és a sóska közelébe sem mennek. Ezzel az ízletes és tápláló finomsággal azonban megtörhetjük az ellenállást.
Hozzávalók:
- 1 tálka friss spenótlevél
- 1 db édes alma megpucolva
- 1 db banán
- egyharmad kígyóuborka megpucolva
Turmixoljuk össze a hozzávalókat, majd vízzel, almalével vagy baracklével ízlés szerint hígíthatjuk, édesíthetjük. Ne felejtkezzünk meg a díszítésről: a mazsola orr és a banánszem elengedhetetlen a sikerhez.
Uzsonnára: cukormentes zabpalacsinta
Hozzávalók:
- 2 db érett banán
- 2 db tojás
- fél csésze (70 g) zabpehely
- 1 kávéskanál fahéj
A banánt egy nagy tálban simára törjük, majd hozzákeverjük a tojást, a zabot és a fahéjat. Ízlés szerint áfonyát, mazsolát vagy olajos magvakat (diót, mogyorót) is adhatunk a tésztához. Miután jól összedolgoztuk, kanállal a serpenyőbe merjük, kerekre lapogatjuk és kisütjük. Sütés közben kb. 2 perc után fordítsuk meg, hogy mindkét oldala aranybarna legyen. Tejszínhabból szemet és szájat rajzolhatunk neki, vagy gyümölcsdarabokkal díszíthetjük.