Forrás: Getty
Az epret, legjobb esetben, egy-két napon belül el kell fogyasztanunk, ugyanis viszonylag rövid időn belül megjelennek rajta a penész első jelei. Ezzel már gyakran szembesültél te is, ugye? Viszont van egy szuper hírünk: egy trükknek hála mostantól sokkal tovább marad friss az eper. Sőt mi több, ez szintén érvényes a málnára, a szederre és az áfonyára.
Miért romlik meg ilyen gyorsan?
Az eper rendkívül érzékeny, és csak rövid ideig tárolható. Még a hűtőszekrényben sem marad sokáig friss, mindössze 1-2 napig. Ennek hátterében a nedvesség áll, ami elősegíti a penészedést.
Tévhit: tovább áll el az eper, ha azonnal megmossuk
Sokan úgy vélik, hogy ha vásárlás vagy leszedés után azonnal megmossák a gyümölcsöt, akkor tovább marad friss. Azonban épp itt a hiba, ugyanis a nedvesség hatására csak még előbb kezd el penészedni, és még az íze sem lesz már olyan intenzív. Épp ezért olyan fontos, hogy csak közvetlenül fogyasztás előtt mossuk meg az epret.
A trükk!
Vajon mire lesz szükségünk ehhez a szuper trükkhöz? Biztosan meg fogsz lepődni: az eper frissen tartásához ecetre lesz szükség! Az ecet képes lelassítani a penészedés folyamatát, méghozzá úgy, hogy nem változtatja meg a gyümölcs ízét. Ehhez 3:1 arányban hígítsuk fel az ecetet vízzel, tegyük bele a friss epreket, óvatosan keverjük át, hogy mindenhol érje a gyümölcsöt az ecetes víz. Egy perc elteltével vegyük ki az epreket, folyó víz alatt mossuk le azokat, hogy már ne érezzük az ecet szagát, végül óvatosan töröljük mindegyik szemet szárazra.