.Forrás: Europress
1. Megfelelő váza
Mindig olyan vázát válasszunk, amelyikben elegendő hely van a virágok szárainak, ugyanis ellenkező esetben összenyomódnak, aminek következtében csak nehezen tudják felvenni a vizet. Az szintén nem jó, ha a levelek és a hajtások a vízbe érnek, ugyanis így elrohadnak, és bepiszkítják a vizet.
2. Forró víz
A fás szárú virágok szárait ajánlott forró vízbe mártani, mielőtt vázába tesszük, így javítunk a vízfelvételi képességükön. Mivel a nárcisz szárából olyan lé szokott szivárogni, melytől a többi virág hervadni kezd, ezért fontos, hogy ezt a levet eltávolítsuk, mielőtt más virágokkal egy vázába tesszük a nárciszt. A legtöbb esetben ezt már a virágosok elvégzik, azonban ha mégsem, akkor ránk hárul ez a feladat, ami annyiból áll, hogy pár órára külön vázába kell tennünk a nárciszokat.
3. Langyos víz
Ki gondolná, de a langyos víztől valóban tovább maradnak frissek a vágott virágok. Minél csekélyebb a különbség a víz és a szoba hőmérséklete között, annál jobb. A fás szárú virágok – mint például a rózsák – szeretik, ha tele van a váza, ellenben az olyan hagymás virágok, mint a tulipán, ennek nem örülnek túlzottan. Utóbbiakat inkább tartsuk kevés vízben, és többször pótoljuk az elpárolgott mennyiséget.
4. Visszavágás
A visszavágás következtében sokkal könnyebben tudják felvenni a vizet a virágok. Ezt a műveletet egy tiszta és éles késsel végezzük. Legalább 3 centiméterrel rövidítsük meg a szárukat. Annak azonban nincs jelentősége, hogy ferdén vagy egyenesen vágjuk-e vissza azt. Ezután azonnal tegyük a virágokat vízbe, ellenkező esetben levegő jut a szárakba, ami szintén megnehezíti a vízfelvételt.
5. Semmi cukor
Mivel a virágok a vázában is folytatják az anyagcseréjüket, tápanyagokra van szükségük. A kertészetekben és a virágosoknál lehet ilyen speciális tápoldatokat vásárolni, melyek minden szükséges anyagot tartalmaznak, továbbá meggátolják a baktériumok szaporodását. Ezzel ellentétben a cukor serkenti a kórokozók gyarapodását.
6. Vízcsere
Két-három naponta cserélni kell a vizet, azonban ha nincs otthon tápoldatunk, akkor egy keveset várhatunk ezzel. Amennyiben sima csapvízben tartjuk a virágokat, akkor minél többször ajánlott friss vizet ad nekik.
7. Megfelelő helyszín
Sose tegyük tűző napfénybe, ugyanis akkor felgyorsítjuk a hervadási folyamatot. A csokrot tegyük inkább otthonunk egy árnyékosabb és hűvösebb részére, így tovább csodálhatjuk a gyönyörű virágokat.
Az elrendezésre pedig meríts ihletet válogatásunkból:
Galéria / 5 kép