Forrás: Getty

Így áztasd be az edényeidet mosogatás előtt

Tényleg érdemes beáztatni az edényeidet?

Bár nem feltétlenül szükséges, az áztatásnak megvannak az előnyei. Például az, hogy segít fellazítani a makacs ételmaradékokat, így kevesebb súrolással és erőfeszítéssel eltávolíthatod azokat.

Ennek egyében elsősorban az az olajos, szószos, szirupos, valamint a megszáradt ételmaradványokkal – például tésztával és rizzsel – borított edényeket érdemes beáztatni.

Amit érdemes figyelembe venned

Bár az áztatásnak megvannak az előnyei, nem minden esetben jelent megoldást. Mielőtt az edényeket egész éjszakára vízben hagyod, mérlegeld, milyen típusú edényről van szó, és mennyi ideig fog ázni.

Az áztatás általában nem károsítja az edényeket, de érdemes óvatosnak lenni a finom porcelánnal, az antik étkészlettel és az üvegtárgyakkal. Ha hosszú ideig hagyjuk őket forr vízben, az károsíthatja az edények mázát és felületét.

Egy másik fontos tényező, amit érdemes figyelembe venned: az idő. Az áztatási idő attól függ, mennyire szennyezett az edény, és milyen típusú étel ragadt rá. Ha például egy serpenyőben sok ragacsos szósz van, hosszabb ideig kell áztatnod, mint egy müzlis tálat.

Ahhoz, hogy meghatározd, mennyi ideig kell áztatnod az edényeket, figyeld meg az étel viszkozitását vagy sűrűségét. Azok az edények, amelyek magas viszkozitású ételt tartalmaznak – például mézet vagy curry-t –, hosszabb áztatást igényelnek, míg az alacsonyabb viszkozitású ételekkel, a kávéval vagy levessel szennyezett darabok.

A legjobb gyakorlatok az edények áztatásához

Enyhén szennyezett edények

Mosogatás előtt mindig kapard le a lehető legtöbb laza ételmaradékot az edényről. Azokat az enyhén szennyezett edényeket, amelyek nem tartalmaznak magas viszkozitású ételeket, 5-10 percig áztasd forró, mosószeres vízben.

Erősen szennyezett edények

Az enyhén szennyezett edényekhez hasonlóan kezdd azzal, hogy lekaparod róla a laza ételmaradékot. A rászáradt ételekhez használj műanyag ételkaparót szivacs helyett. Miután lekapartad, hagyd ázni az edényt 30-60 percig forró, mosószeres vízben. Ha az edény nagyon szennyezett, egész éjszakára a vízben hagyhatod.

Kényes edények

Kerüld az erős kaparókat, és inkább maradj a szivacsnál, amikor porcelánról vagy antik étkészletről kell eltávolítanod a makacs ételmaradékokat. Ezeknek a finom mázaknak és felületeknek az áztatási ideje csak 15-20 perc legyen, és maximum langyos vizet engedj rájuk.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.