Forrás: Getty
Miért van utóérő és nem utóérő zöldség, illetve gyümölcs?
Az utóérésért egy növényi hormon felel, amit csak azok a gyümölcsök és zöldségek képesek előállítani, melyek leszedés után még beérnek, majd ezt a hormont leadják a környezetüknek. Ennek köszönhetően nem csupán az érés folyamatára van befolyással, hanem a közvetlen közelben található további gyümölcsre és zöldségre is. Ezzel magyarázható az is, hogy nem lehet bármilyen gyümölcsöt egymás mellé rakni. Ha utóérők vannak nem utóérők mellett, akkor ez a hormon felgyorsítja az öregedést. Ez történik például az avokádó esetén, ha alma vagy banán mellett tároljuk. Ez az információ természetesen hasznos is lehet számunkra, ha például éretlen gyümölcsöt vagy zöldséget veszünk, amit hamarosan el szeretnénk fogyasztani.
Amit csak éretten vegyünk meg
A nem utóérő gyümölcsök és zöldségek listája viszonylag hosszú. Nagyon fontos, hogy ezeket éretten vegyük meg, majd később megfelelően tároljuk. Az alábbiak tartoznak ebbe a csoportba:
- Padlizsán
- Karfiol
- Brokkoli
- Klementin
- Gránátalma
- Grapefruit
- Uborka
- Lime
- Mandarin
- Répa
- Narancs
- Paprika
- Póréhagyma
- Szőlő
- Citrom
- Cukkini
Éretlenül is jöhetnek
Az alábbi gyümölcsöket és zöldségeket ellenben éretlenül is nyugodtan megvásárolhatjuk, ugyanis idővel csak még finomabbak lesznek:
- Alma
- Sárgabarack
- Avokádó
- Banán
- Körte
- Füge
- Sárgadinnye
- Kivi
- Mangó
- Nektarin
- Papaja
- Őszibarack
- Szilva
- Paradicsom
- Görögdinnye