Forrás: Getty

Dekorációnak is beillő ünnepi finomságok, melyekkel lenyűgözheted a vendégeket

Karácsonykor tele van a lakás ünnepi dekorációval, melyek egy része az étkezőasztalon kap helyet, ami nem túl szerencsés, ha vendégeket fogadunk. Könnyen abba a hibába eshetünk, hogy az ünnepi étkészlet, az asztaldísz és a csodásan hajtogatott szalvéta mellett az ennivalónak már nem jut hely. Hogy ezt elkerüljük, készíthetünk olyan látványos finomságokat, amelyek díszítésként is szolgálnak. Íme, néhány egyszerű, de nagyszerű ötlet a TikTokról:

Gyümölcs-karácsonyfa

Hobbiboltban beszerezhetünk különböző méretű hungarocell kúpokat, több kisebbet vagy egy nagyot. Tekerjük jól körbe a kúpot frissentartó fóliával, és helyezzük egy díszes tányérra. Bontsunk fel egy csomag fogpiszkálót, majd szúrjunk fel rájuk szőlőszemeket, mandarin gerezdeket, aszalt szilvát, darabokra vágott körtét vagy almát, és szúrjuk bele őket a hungarocell kúpba sűrűn egymás mellé. Törekedjünk arra, hogy különböző gyümölcsök kerüljenek egymás mellé. A tetejére rakhatunk egy mézeskalácsból készült vagy sajtból kivágott „csúcsdíszt”, mellé pedig kekszet, sajtdarabokat, diót vagy mogyorót.

KATTINTS IDE ÉS IDE, ÉS NÉZD MEG!

Krémsajt-fenyőerdő

Vegyünk többféle ízesítésű krémsajtot, lehetőleg ne tömlőset, hanem dobozosat. Szedjünk ki egy adag sajtot frissentartó fóliába, és gyúrjuk henger alakúra, majd formázzunk kúpot belőle. Készítsünk több ilyen kis kúpot, majd tegyük be őket a hűtőbe. Miután kicsit megkeményedtek, és felvették a megfelelő alakot, forgassuk meg jól friss zöldfűszerben őket, így kis „sajtfenyőfákat” kaphatunk. Díszítsük mogyoró vagy dió darabokkal, és tegyük őket egy tálcára egymás mellé. A „sajtfák” közé mozzarella golyókból készített hóembereket is rakhatunk. Helyezzünk a tálra sós kekszet vagy sós rudat, esetleg zöldségszeleteket, amelyekkel mártogathatnak a sajtból a vendégek.

KATTINTS IDE ÉS IDE, ÉS NÉZD MEG! 

Karácsonyi képeslap-snack

Ha nem készülünk komoly vendéglátásra, csak csipegetni való falatkákat teszünk ki a hozzánk látogató barátoknak, akkor is könnyen ünnepi hangulatot varázsolhatunk az étkezőasztalra. Vegyünk elő egy nagy kerek tányért, és készítsünk „adventi koszorút” úgy, hogy a fogpiszkálóra felszúrt falatkákat (például szalámit, sajtot, olívabogyót, paradicsomot) helyezzük el kör alakban, és díszítsük rozmaring ággal vagy egyéb fűszerekkel. Készíthetünk karácsonyi képet is a különböző finomságokból. Például egy tálcára helyezhetünk egy egész camembert sajtot, ez lesz a Mikulásunk feje, a szeme lehet olívabogyó-karika, sonkából és szalámiból sapkát formázhatunk rá, paradicsom szeletekből pedig ruhát és puttonyt formálhatunk. A Télapó mellé kerülhetnek egyéb csipegetni való finomságok is a tálra.

KATTINTS IDE ÉS IDE, ÉS NÉZD MEG!

Leveles tészta karácsonyfa

Ha kifutunk az időből, és már nincs lehetőségünk komolyabb desszertet készíteni, akkor sincs veszve minden. Két csomag leveles tészta megmentheti a helyzetet. Nyújtsuk ki egy gyúródeszkán a tésztát, kenjük meg mogyorókrémmel, majd helyezzünk rá egy ugyanolyan méretű másik tésztalapot. Vágjunk ki az egymásra rakott leveles tésztákból egy nagy fenyőfa formát, majd az ágakat kicsit csavarjuk meg. Kenjük meg tojással, süssük 200 Celsius-fokon 10 percig, majd szórjuk meg porcukorral. Sós ízben is elkészíthető, mogyorókrém helyett pesztóval vagy sajtkrémmel és sonkával töltve.

KATTINTS IDE ÉS IDE, ÉS NÉZD MEG!

ÉS HA MÁR TIKTOK: KÖVESS MINKET AZON A CSATORNÁN IS!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.