Forrás: Getty
Valószínűleg már mindenkivel előfordult, hogy a rendszeres öntözés ellenére, egy idő után besárgultak a szobanövényei levelei. Ilyenkor levélklorózisről beszélünk, aminek következtében végül tönkremegy a növény. Tény, hogy annak érdekében, hogy minél szebbek és egészségesebbek legyenek a virágaink, a megfelelő helyen kell tartanunk őket, illetve rendszeres tápoldatozásra is szükségük van. Viszont a locsolóvíz minősége is rendkívül fontos, a csapvíz pedig sok esetben nem felel meg erre a célra.
Milyen növényekre káros a csapvíz?
Leginkább azoknak a növényeknek ártalmas a csapvíz, melyeknek savas a földje. Ide sorolandó az orchidea, az azálea, a gardénia, a bromélia és a kamélia. A kerti növények közül pedig a rhododendron, és a páfrány nem bírja a kemény vizet.
Miért rossz a csapvíz?
A legtöbb esetben a csapvíz rendkívül kemény, hiszen magas a kalcium- és a magnéziumtartalma. Amennyiben ezzel locsoljuk a növényeket, akkor a vízkő egy idő után lerakódik a virágföldben, aminek hatására megváltozik annak pH-értéke, így sokkal kevesebb tápanyagot képes felvenni a növény, idővel pedig tönkremegy.
Az ideális locsolóvíz pH-értéke 6-os, viszont a legtöbb esetben a csapvízé ennél magasabb. Ha meg szeretnénk tudni, hogy nálunk mennyi ez az érték, akkor ezt megtehetjük speciális pH tesztcsíkokkal – más néven lakmuszpapírral –, melyeket számos helyen be lehet szerezni.
Esővíz csapvíz helyett
A kertben ritkábban találkozunk ezzel a problémával, ugyanis az esővíz nem annyira kemény. Amennyiben van rá lehetőségünk, akkor gyűjtsük össze az esővizet, hogy a szobanövényeinket is azzal tudjuk locsolni.
Így öntözhetünk csapvízzel!
Szerencsére a kemény vizet is lehet lágyítani. Erre az egyik módszer, ha desztillált vízzel hígítjuk. Ehhez 2 adag csapvizet keverjünk össze 1 adag desztillált vízzel. Egy másik lehetőség, ha némi ecetet öntünk a csapvízhez, de nagyon fontos, hogy ne essünk túlzásba! A harmadik módszer szerint pedig mindössze fel kell forralnunk a csapvizet. A hő hatására ugyanis felbomlanak a víz keménységéért felelős vegyületek, így az lágyabb lesz. Öntözés előtt természetesen várjuk meg, míg kihűl a víz.