Forrás: Getty

A zöldségek helyes tárolása – A hosszú frissesség titka

Tipp 1 – Zöldség a hűtőben

A hűtőszekrényben 5-7 Celsius-fok közötti hőmérséklet van, ráadásul ott nem éri a zöldségeket fény. Számos fajtának ezek ideális feltételek ahhoz, hogy minél tovább elálljon. Ehhez természetesen az erre a célra kifejlesztett rekeszt ajánlott használnunk, hiszen ott a lehető legoptimálisabb a hőmérséklet. A következő zöldségeket ajánlott itt tárolni:

  • Karalábé
  • Brokkoli
  • Édeskömény
  • Káposzta
  • Zeller
  • Spenót
  • Cékla
  • Csiperkegomba
  • Póréhagyma
  • Zöldbab
  • Saláta
  • Spárga
  • Retek

Tipp 2 – Zöldség konyharuhába tekerve

Egyes zöldségek sokkal tovább maradnak frissek, ha egy nedves konyharuhába csomagoljuk őket, és így tesszük be a hűtőbe. Ide soroljuk az alábbiakat:

  • Fehér spárga
  • Retek
  • Friss salátalevelek
  • Spenót
  • Friss fűszernövények

Tipp 3 – Levelek eltávolítása

Egyes gyökérzöldségek esetében ajánlott eltávolítani a leveleket, mielőtt elpakolnánk azokat, így ugyanis tovább állnak el. Ez az alábbiakra érvényes:

  • Karalábé
  • Sárgarépa csokorban
  • Retek

Tipp 4 – A megfelelő környezet

A póréhagymát, illetve sok más hagymafajtát nem ajánlott más élelmiszerhez közel tárolni, ugyanis azok átvehetik a hagyma szagát és ízét. Ezen zöldségfajtákat a hűtőben tárolva is épp ezért ajánlott egy rongyba betekerni vagy egy külön tárolódobozba tenni.

Tipp 5 – Zöldségek tárolása a pincében vagy a spájzban

Ha a pincében vagy a spájzban szeretnénk tárolni a zöldségeket, akkor figyeljünk arra, hogy ott hűvös (10-15 Celsius-fok) és sötét legyen, továbbá az is fontos, hogy a pincében szárazság uralkodjon. Ha adottak ezek a feltételek, akkor az alábbi zöldségeket nyugodtan raktározhatjuk ezeken a helyeken:

  • Répa
  • Uborka
  • Paprika
  • Cukkini
  • Padlizsán
  • Burgonya

A krumplit ajánlott egy ronggyal letakarva egy faládában tárolni, hogy ne csírázzon ki.

Tipp 6 – Zöldségek szobahőmérsékleten

Természetesen szobahőmérsékleten is tárolhatjuk a zöldségeket. Sőt, van, amikor kifejezetten ez az ajánlott. Annak érdekében, hogy a paradicsom több hétig is elálljon és ne veszítsen az aromájából, ne tegyük a hűtőbe, hanem szobahőmérsékleten tartsuk egy tálban. A zöld spárga szintén ezen a hőmérsékleten marad a legtovább friss. De a legjobb, ha egy hideg vízzel megtöltött vázában tároljuk, míg sorra nem kerül.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.