Forrás: Getty

Tipp 1 – Zöldség a hűtőben
A hűtőszekrényben 5-7 Celsius-fok közötti hőmérséklet van, ráadásul ott nem éri a zöldségeket fény. Számos fajtának ezek ideális feltételek ahhoz, hogy minél tovább elálljon. Ehhez természetesen az erre a célra kifejlesztett rekeszt ajánlott használnunk, hiszen ott a lehető legoptimálisabb a hőmérséklet. A következő zöldségeket ajánlott itt tárolni:
- Karalábé
- Brokkoli
- Édeskömény
- Káposzta
- Zeller
- Spenót
- Cékla
- Csiperkegomba
- Póréhagyma
- Zöldbab
- Saláta
- Spárga
- Retek
Tipp 2 – Zöldség konyharuhába tekerve
Egyes zöldségek sokkal tovább maradnak frissek, ha egy nedves konyharuhába csomagoljuk őket, és így tesszük be a hűtőbe. Ide soroljuk az alábbiakat:
- Fehér spárga
- Retek
- Friss salátalevelek
- Spenót
- Friss fűszernövények
Tipp 3 – Levelek eltávolítása
Egyes gyökérzöldségek esetében ajánlott eltávolítani a leveleket, mielőtt elpakolnánk azokat, így ugyanis tovább állnak el. Ez az alábbiakra érvényes:
- Karalábé
- Sárgarépa csokorban
- Retek
Tipp 4 – A megfelelő környezet
A póréhagymát, illetve sok más hagymafajtát nem ajánlott más élelmiszerhez közel tárolni, ugyanis azok átvehetik a hagyma szagát és ízét. Ezen zöldségfajtákat a hűtőben tárolva is épp ezért ajánlott egy rongyba betekerni vagy egy külön tárolódobozba tenni.
Tipp 5 – Zöldségek tárolása a pincében vagy a spájzban
Ha a pincében vagy a spájzban szeretnénk tárolni a zöldségeket, akkor figyeljünk arra, hogy ott hűvös (10-15 Celsius-fok) és sötét legyen, továbbá az is fontos, hogy a pincében szárazság uralkodjon. Ha adottak ezek a feltételek, akkor az alábbi zöldségeket nyugodtan raktározhatjuk ezeken a helyeken:
- Répa
- Uborka
- Paprika
- Cukkini
- Padlizsán
- Burgonya
A krumplit ajánlott egy ronggyal letakarva egy faládában tárolni, hogy ne csírázzon ki.
Tipp 6 – Zöldségek szobahőmérsékleten
Természetesen szobahőmérsékleten is tárolhatjuk a zöldségeket. Sőt, van, amikor kifejezetten ez az ajánlott. Annak érdekében, hogy a paradicsom több hétig is elálljon és ne veszítsen az aromájából, ne tegyük a hűtőbe, hanem szobahőmérsékleten tartsuk egy tálban. A zöld spárga szintén ezen a hőmérsékleten marad a legtovább friss. De a legjobb, ha egy hideg vízzel megtöltött vázában tároljuk, míg sorra nem kerül.