Forrás: Getty
A karácsony éppúgy szól az ajándékozásról és a családdal eltöltött időről, mint az ünnepi készülődésről és hangolódásról. Az otthonunk meghitt, bensőséges hangulatához az ünnepi díszek és fények mellett a finom illatok is hozzájárulnak. Ezekkel a kellemes, karácsonyi illatokkal könnyen megtölthetjük a lakást, diffúzorok és illatgyertyák helyett természetes alapanyagokat használva.
Narancsgirland
Készíts szárított narancs- és citromkarikákból girlandot vagy egyéb dekorációt. Ehhez vágd fel a gyümölcsöket kb. félcentis körcikkekre, majd helyezd őket a sütőbe, de akár a radiátor tetején is száríthatod valamennyit. A radiátorra tegyél egy vékony textilt vagy papírtörlőt, helyezd rá a narancsszeleteket, és hagyd őket 3-5 nap alatt teljesen kiszáradni. Arra azonban figyelj, hogy naponta egy-két alkalommal forgasd meg őket. Ha légkeveréses sütőben szárítod a gyümölcsöt, akkor először 100 Celsius-fokon legyenek bent 1-1,5 órán át a szeletek úgy, hogy közben többször átforgatod. Ezután még 50 Celsius-fokon szárítsd tovább őket nagyjából fél órát. A finom narancsos illat garantált a házban.
Valódi fenyődíszek
Az ünnep közeledtét semmi nem jelzi jobban, mint amikor a frissen vágott fenyő illata betölti a házat. A karácsonyfát azonban a legtöbb család csak december 24-én díszíti fel. Ezt a kellemes illatot viszont addig is becsempészheted az otthonodba, ha az adventi koszorúkat, girlandokat és egyéb díszeket friss fenyőágakból készíted.
Narancs és szegfűszeg
Vegyél pár szem narancsot és mandarint, majd díszítsd ki őket szegfűszeggel (néhány félbevágott narancsot is bevethetsz az erősebb illatért). Tedd egy tálcára őket, és helyezz köréjük fenyőágakat, tobozokat. Nemcsak szép, de az illata is csodás.
Fenyőtoboz párologtató
Vigyél be néhány fenyőtobozt a házba, szárítsd ki őket, majd csepegtess rájuk illóolajat. Készíthetsz illatozó asztaldíszt a következő módon: fenyőágakra tegyél pár szelet szárított narancsot, néhány rúd fahéjat, majd narancsos-fahéjas illóolajjal becsepegtetett tobozokat.
Illatozó fűszernövények
A rozmaring az egyik legnépszerűbb karácsonyi fűszernövény, amely nemcsak a főzéshez, hanem dekorációnak is kiváló. Akárcsak a zsálya, ami szintén a hagyományos karácsonyi étkezés egyik kötelező fűszere, de a borsmentát se hagyjuk ki a sorból. Ezeket mind beszerezhetjük frissen, hogy illatozzanak a konyhánkban, de akár egy üvegvázát is elhelyezhetünk az étkezőasztalon, amelybe egy csokrot készíthetünk belőlük.