Forrás: Getty

Mi az illatos főzőedény?
Az illatos főzőedény egyszerűen egy fazék – általában egy öntöttvas edény –, amely vízzel és aromás hozzávalókkal (például fűszernövényekkel) van megtöltve. Ezek együttesen káprázatos illattal tölthetik meg élettered.
Illatos főzőedény receptek minden évszakra
Igaz, hogy az illatos főzőedények elsősorban télen különösen hangulatosak, de az év bármely szakában kellemes légkört garantálnak.
Négy évszak – négy recept:
Tavaszi illatos főzőedény recept
1. Gyűjtsd össze az összes aromás hozzávalót: 5 friss kakukkfűág, 3 szelet grapefruit szelet, 1 szeletelt citrom, 1 teáskanál vanília kivonat és 1 teáskanál borsszem
2. Önts 8 csésze vizet egy öntöttvas edénybe. Tedd bele az összes hozzávalót, és keverd el.
3. Alacsony lángon forrald, majd hagyd gyöngyözni, fedél nélkül, néhány órán keresztül.
Nyári illatos főzőedény recept
1. Öblítsd le, majd szeletelj fel egy citromot, egy lime-ot és egy narancsot. Tedd őket a tűzhelyen lévő öntöttvas edénybe.
2. Vegyél egy evőkanálnyi borsszemet (bármilyen színűt), 2-3 friss kakukkfűágat és 1 friss rozmaringágat, és tedd az edénybe ezeket is.
3. Töltsd fel vízzel a tálat feléig.
4. Alacsony lángon főzd két órán keresztül; ha hosszabb ideig szeretnéd főzni (akár 4 órán át), figyeld a víz mennyiségét, és ha szükséges, öntsd fel.
Őszi illatos főzőedény recept
1. Töltsd meg az öntöttvas edényt vízzel, de hagyj legalább 2-3 cm helyet a peremétől.
2. Add hozzá az aromás hozzávalókat, amik a következők: 1 félbevágott alma, 1 narancs szeletekre vágva, 2 fahéjrúd, 1 teáskanál egész szegfűszeg, 1 teáskanál őszi fűszerkeverék (például sütőtök pite fűszer vagy almás pite fűszer), 1 teáskanál vanília és 1 babérlevél.
3. Alacsony hőfokon hagyd gyöngyözni! Ha nem tudod folyamatosan felügyelni, ez a recept lassú főzéssel is elkészíthető.
Megjegyzés: Az illatos keveréket öntsük egy tartályba, és tegyük hűtőbe, hogy másnap újra használhassuk (természetesen friss vízzel).
Téli illatos főzőedény recept
1. Gyűjtsd össze a hozzávalókat: 3 rozmaringág, 1 szeletelt citrom, 1 teáskanál vanília kivonat és 1 teáskanál fekete borsszem.
2. Mindent tegyél egy öntöttvas edénybe. Adj hozzá 8 csésze vizet.
3. Hagyd alacsony lángon gyöngyözni, fedetlenül, akár két órán keresztül.
Meddig tarthatók el az illatos főzőedények?
Ez attól függ, milyen receptet használsz, és hogyan tárolod. De ha az aromás anyagokat leszűrve hűtőszekrényben tárolod, majd friss vízzel felöntöd, akár négy napig is használhatók. Ha a receptedben nincs friss gyümölcsszelet, egyszerűen kapcsold le a tűzhelyet, és fedd le az edényt két használat között, majd melegítsd újra, amikor újabb adag illatra van szükséged.