Forrás: Getty

3 vendégváró finomság a farsangi bulihoz

A fánk a farsangi időszak nélkülözhetetlen kelléke. A kelt tésztából készült porcukros-lekváros édesség évszázadok óta népszerű Európában, bár eredetéről több teória is létezik. Egy legenda szerint Marie Antoinette francia királynéhez köthető az elterjedése, mások szerint Berlinből származik (ezért hívják sok helyen Berlinernek), de arról is szólnak elbeszélések, hogy egy bécsi pékségben kezdtek először fánkot sütni. Hazánkban a 19. században terjedt el, és vízkereszttől a farsangi időszakon át egészen a nagyböjtig gyakran fogyasztották. A farsangi fánk napjainkban sem hiányozhat az álarcosbálokról, ezért ezzel a finomsággal mindenképpen illik ilyenkor megkínálni a vendégeket.

Farsangi fánk

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 6 dkg vaj
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 tk. vaníliaaroma
  • 1 ek. rumaroma
  • 1 csipetnyi só

Elkészítés:

A lisztet egy nagyobb tálba tesszük, kis lyukat formálunk a közepébe, amibe beleöntjük a tejet, 1 evőkanál porcukrot és az élesztőt. Amint felfutott, jöhet még egy kanál porcukor, majd hozzáadjuk a két tojássárgáját, az olvasztott vajat, a vaníliaaromát, a rumaromát és a csipet sót. Összedolgozzuk masszává, majd egy órát kelesztjük. Ezután egy lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk a tésztát, majd nagyobb köröket szaggatunk belőle. Forró olajba tesszük, és mindkét oldalát aranybarnára sütjük.

Nézd meg az elkészítést lépésről lépésre ebben a TikTok videóban.

Csörögefánk

Ha rövidebb idő áll rendelkezésünkre a vendégek érkezéséig, akkor érdemes inkább a csörögefánkot választani, ami hasonlóan ízletes, a tésztát azonban nem kell keleszteni.

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojás
  • 30 ek. tejföl
  • 1 tk. szódabikarbóna

Elkészítés:

A liszthez hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a szódabikarbónát, a két tojást és a tejfölt. Összekeverjük, majd a vajat egy sajtreszelőn hozzáreszeljük, és az egészet egy masszává összedolgozzuk (ehhez használhatunk kézi mixert is). Egy lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk a tésztát és kis rombuszokat vágunk belőle. A rombuszok közepét bevagdossuk, és a széleket behajtjuk. Formázás után pedig már tehetjük is forró olajba a fánkokat. Pár perc alatt készre sütjük, majd ízlés szerint porcukorral megszórva, lekvárral tálaljuk.

Nézd meg, pontosan hogyan kell készíteni, ebben a TikTok videóban.

Baconos-sajtos leveles

A vendégeket érdemes egy kis sós finomsággal is megkínálni, amihez tökéletes alapot nyújt a leveles tészta, főleg ha nincs sok időd sütni-főzni.

Hozzávalók:

  • 2 csomag leveles tészta
  • 2 csomag szeletelt bacon szalonna
  • 20 dkg trappista sajt
  • zöldfűszeres vajkrém (vagy ízlés szerint zöld pesto)
  • szezámmag a szóráshoz

Elkészítés:

Nyújtsd ki egyenesre a feltekert leveles tésztát, majd kend meg vékonyan vajkrémmel és szórd meg reszelt sajttal. Ezután hajtsd félbe és sodrófával menj át rajta kétszer, majd vágd fel kb. kétujjnyi szélességű szeletekre. Tedd rá a tésztacsíkokra a szeletelt bacon szalonnát, és csavard meg. Kend meg a tetejét tojással, és ízlés szerint szórd meg szezámmaggal. Süsd 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben 10 percig. Az elkészítés pontos menetét ebben a videóban találod.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.