Forrás: Getty

Sárga, ízletes és egészséges – ez a három jelző tökéletesen ráillik a banánra. Ennél azonban még sokkal többre is képes ez a gyümölcs, ugyanis még a héját is fel tudod használni. Hogy mire? Tápoldatot tudsz belőle készíteni – folyékony és száraz változatban is. Méghozzá rendkívül egyszerűen.
Száraz növénytáp
Hozzávalók:
- Bio banán
- Kés
- Vágódeszka
Elkészítés
Vágd apró darabokra a héjat, majd egyszerűen keverd hozzá a földhöz. Nem számít, hogy friss vagy már száraz héjat használsz fel. Ha később szeretnéd felhasználni a banánhéjakat, akkor arra figyelj, hogy azokat légmentesen tárold, így nem fognak bepenészedni.
Folyékony növénytáp
Ahogy már korábban írtuk, folyékony tápot is lehet készíteni a gyümölcs héjából. Ehhez szintén vágd apró darabokra a héjat, majd tízszer annyi vízben (100 grammonként 1 liter víz) forrald fel. Ezután egy éjszakán át hagyd pihenni a főzetet, másnap reggel pedig 1:5 arányban hígítsd fel, végül szűrd le. Ha ezzel is elkészültél, akkor már kényeztetheted vele a növényeket.
Tipp: Ebben az esetben is bio banánt használj!
További tippek a banán felhasználására
A banán héja természetes gyulladáscsökkentőket tartalmaz, így például a cinket és a vasat, így pattanások esetén is jó választásnak bizonyul. Számos más jótékony hatóanyagának köszönhetően a ráncokkal is felveszi a harcot, továbbá enyhíti a szúnyogcsípés okozta kellemetlenségeket, sőt, még az elszíneződött fogakra is jó.