Forrás: Getty
A konyha meghatározó helyszíne a mindennapoknak, a lakás szíve, ahol összegyűlik a család. Egy zsúfolt, rendetlen főzőtér éppen ezért borzasztó kiábrándító és taszító lehet. A titok kulcsa a rendszerezés: fontos, hogy mindennek meg legyen a maga a helye, így főzés után pillanatok alatt tisztává varázsolhatjuk a helyiséget.
Reese Witherspoon konyhája ebben a tekintetben példaértékű, ugyanis tele van tárolókkal és praktikus megoldásokkal, amelyeket akár mi is alkalmazhatunk az otthonunkban, vagy legalábbis inspirációt nyerhetünk belőlük. Persze, a színésznőnek sem ment egyszerűen a kialakítás, ezért a Home Edit segítségét kérte, hogy a konyhájában ügyes trükkökkel tökéletes összhangot és rendezett megjelenést teremtsenek. Az eredmény – és a színésznő őszinte reakciója – magáért beszél.
De lássuk, mit leshetünk el mi ezekből a praktikákból.
1. Rendszerezzük a fiókokat
A fiókrendező az evőeszközök tárolásánál már alapvetőnek számít, ugyanakkor nem csak erre használhatjuk. Hiszen minden konyhában van egy „mindenes fiók”, ahová csak úgy bedobáljuk a dolgokat – majd soha többé nem találjuk meg azokat a káoszban. Ennek a káosznak a felszámolására egyetlen megoldás létezik: ha minden fiókba teszünk elosztókat, fiókszervezőket vagy tárolódobozokat.
2. Címkézzük fel a hűtő polcait
Ahelyett, hogy mindent véletlenszerűen bedobálnánk a hűtőbe, jelöljük ki az egyes termékcsoportok helyét. Kezdetben fel is címkézhetjük a hűtő polcait, amíg meg nem jegyezzük, hogy mi hova megy. Ha a hús, a zöldségek, a tejtermékek mindig ugyanoda kerülnek vissza, és nem kell az élelmiszereket keresgélni, az jelentősen meggyorsítja a főzést és az utána való elpakolást is. Az első pár napban valószínűleg idegesítő lesz, hogy erre figyelnünk kell, utána azonban sokkal egyszerűbb lesz az életünk.
3. Csomagolásmentes kamra
Mindamellett, hogy átláthatóvá tesszük a spájz vagy a konyhaszekrény polcait, rengeteg helyet is spórolunk azzal, ha dobozok és félig üres zacskók helyett üveg tárolókat használunk. Öntsük nagy méretű, átlátszó üvegedényekbe a lisztet, a cukrot, a tésztát és az egyéb élelmiszereket. Azért érdemes üveget választani, mert ebben jól látszik, hogy miből mennyit használtunk, így nem vásárolunk feleslegesen, ugyanakkor nem is fogyunk ki hirtelen az adott hozzávalóból. A szép kialakítású üvegedények ráadásul nagyon jól mutatnak a polcon, rendezett hatást keltenek, és több helyet is nyerhetünk általuk.
4. Vonjuk el a figyelmet
Egy polcos elem a konyhapult felett, egy megvilágított vitrin vagy bemutatószekrény egyből odavonzza a tekintetet, ezért érdemes ilyet beszerelni a konyhába (is). Erre tehetünk szebb poharakat, üvegeket, kávét, látványos konyhai kiegészítőket vagy a szezonnak megfelelő dekorációt. Fontos, hogy ne zsúfoljuk túl, mert az kaotikus hatást kelt. Legyen szellősen elrendezett, de látványos a konyhai polcunk, és mindig tartsuk tisztán. Valójában ez egy trükk, a vendégek figyelmét ugyanis elvonja a konyha többi részéről, így kevésbé lesz feltűnő, ha mondjuk a pulton véletlenül elől marad egy-két edény vagy evőeszköz.