A fűtésen is sokat spórolhatunk
Anyáink, dédanyáink pontosan tudták, hogy az adott korban hogyan lehetett a legjobban takarékoskodni. Aztán jött egy kis átmeneti időszak, amikor ez a legkevésbé sem volt „trendi”, míg manapság – a környezetvédelem okán- újra életünk egyik központi kérdésévé vált az energiatakarékosság. Egyre több pályázat segíti a takarékoskodni vágyókat céljuk elérésében, ám sokszor azzal is sokat spórolhatunk, ha amellett, hogy készülékeinket minden évben ellenőriztetjük, kicsit jobban odafigyelünk arra, hogy hol, mit és hogyan használunk otthonunkban: Mindig éppen csak annyit, ahol, amikor és amilyen mértékben szükséges.
Sok kicsi sokra megy
A fűtés: Amennyiben régebbi típusú tégla-, vagy családi házban, illetve panelépületben élünk, pontosan tudjuk, ha nem teszünk meg mindent, amit lehet, télen bizony sokszor az utcát fűtjük az otthonunk helyett. Ha nem tervezzük az építmény szigetelését, akkor is jelentős megtakarítást érhetünk el a gázégő optimális beállításával (ilyenkor az égő lángja kék, a lángcsúcsoknál enyhén lilás árnyalatú), vagy azzal az egyszerű megoldással is, ha a nyílászárók résveszteségeit csökkentjük.
Redőny le, függöny el: Nem is gondolnánk például, hogy azzal, hogy este leeresztjük a redőnyt és elhúzzuk a vastag sötétítőt, mennyi hőt tartunk benn a szobában.
Párnás megoldás: Az ablakok alatt behúzódó hideg ellen nyújt praktikus védelmet a dupla ablakok közé tett hosszúkás párna.
Szabad áramlást: Szintén egyszerű, de nagyszerű megoldás, ha a fűtőtest elől elhúzzuk a bútorokat, hiszen így a meleg szabadon áramolhat a szoba belseje felé.
Pulcsit fel: Jelentős megtakarítást érhetünk el azzal is, ha csupán egy fokkal csökkentjük lakásunk átlaghőmérsékletét, ami nem zavarja hőérzetünket. Mivel pedig csak a gyújtóláng használatával átlagosan havi 10 m3 gázt fogyasztunk el, célszerű a nem folyamatos üzemelésű készülékeknél a gyújtólángot éjszakára elzárni.
Ha mi vagyunk a hőfokszabályozók: Az is jó megoldás, ha éjszakára vagy arra az időszakra, míg nem tartózkodunk otthon, a lakásunkat csupán 16 fokra fűtjük fel. Erről a hőfokról hazaérve könnyedén bemelegíthetjük lakásunkat. Azt is kipróbálhatjuk azonban, hogy a különböző helyiségeinket mindig a tényleges rendeltetésüknek megfelelően fűtjük fel, és csak arra az időre, míg használjuk. (Ez akkor is megoldható, ha központi fűtéses, vagy cirkófűtéses a lakásunk. Ebben az esetben a hőszabályozáshoz építsünk a szobai radiátorokhoz termosztatikus szabályozószelepeket.) Figyelhetünk arra is, hogy naponta akár többször is változtathatjuk szobáink otthoni hőmérsékletét, napi vagy heti beállítást biztosító, programozható termosztát segítségével.
Szellőztetéskor: Vegyük le a fűtést, és az összes ablakot egyszerre nyissuk ki teljesen, de csak 5-10 percre. Ezzel a rövid, de hatékony szellőztetési módszerrel friss levegőhöz jutunk, ám a falak sem hűlnek ki.
A konyhában is
A főzés: Főzni vagy szeretünk, vagy nem. Ám a családnak mindig kell valamit enni, így itt is van mód a spórolásra, és nem csak a felhasznált alapanyagok terén.
A fedő: Nem csak a szag benntartására alkalmas, de segítségével kevesebb energia megy el magára a főzésre is. Az eredmény az olcsóbb, aromadúsabb étel.
Megfelelő gázlánggal: Ételkészítéskor figyeljünk arra, hogy a gázláng nyalábjai ne nyaldossák az edény oldalát. Ilyenkor vegyük lejjebb a lángot, úgy, hogy az edény alatt maradjon. Így sem készül el később az ételünk, viszont takarékosabbak vagyunk. Ugyanezért kell a lángot takarékra venni, mikor felforrt az étel, hiszen a legtöbb edényben ennél magasabb főzési hőmérséklet úgysem érhető el.
Sütéskor: Jól záródó sütőajtóval dolgozzunk, mert akkor nem szökik ki az energia, no meg az étel sem csak egy oldalán sül meg. Előmelegíteni is elég csak abban az esetben a sütőt, ha ezt a recept elkészítése igényli. Ha már sütésre adjuk a fejünket, készítsük úgy ételeinket, hogy először azt tegyünk a sütőbe, amely nem igényel előmelegítést, s ha az elkészült, jöhet, amelyikhez viszont meleg hely kell. Az is fontos ugyanakkor, hogy ne nyitogassuk gyakran a sütőajtót, mint ahogy az is, hogy az ajánlott sütési idő előtt kb. 10 perccel már ki is kapcsolhatjuk a sütőt, az ételt bennhagyva. Ráadásul a sütőben egyszerre kétféle ételt is készíthetünk, csak ilyenkor arra kell ügyelnünk, hogy a tepsiket cserélgessük.
A víz is lényeges
A meleg víz: Itt is sokszor szökik az energia tőlünk fölöslegesen!
Megfelelő hőmérsékletű meleg vizet: Ha tárolós vagy átfolyós vízmelegítőnk van, ügyeljünk arra, hogy a hőfokszabályozó 65 fok fölé soha ne menjen, mert minél magasabb a hőfok, annál több energiát használ a berendezés, és több vízkő is képződik. Mindez a gyakoribb karbantartást feltételezi. Ezért kell arra is figyelnünk, hogy a meleg víz hőmérséklete is a beállítottnak megfelelő legyen. A tartós hőmérséklet-csökkenés miatt a vízmelegítő fűtőfelületei elkoszolódnak, a fűtőcső-kígyó pedig hamarabb bevízkövesedik. Ez jelentős hatásfokromlást okoz, ami miatt pedig több gázt kell elhasználnunk, hogy elérjük a kívánt vízhőmérsékletet. Jó megoldás a zuhanyrózsára szerelhető áramláskorlátozó is, és a víztakarékos keverőszelepek alkalmazása is, melynek köszönhetően a kívánt hőmérsékletű meleg víz hamarabb beállítható, kevesebb vizet felhasználva.
Tusoljunk: Az már szinte közhely, hogy testünk számára jóval egészségesebb a tusolás a fürdésnél. De a pénztárcánk is így jár jobban. S az sem árt azonban, ha víznyomás-szabályozó készüléket szereltetünk a mosdó csapjára és a zuhanyrózsára. Ezzel a módszerrel akár 50 %-os csökkenést is elérhetünk, ráadásul a víz felmelegítéséhez elhasznált energián is spórolhatunk.
Ne folyóvízben: A mosogatást is intézhetjük kicsit energiatakarékosabban. A mosogató medencébe eresszünk vizet és csak öblítéshez használjuk a folyó csapvizet. n