Forrás: Getty
Miért kell egyáltalán metszeni a növényeket?
A növények metszésére több indok is van. Rendszeres metszéssel egészségesebbek lesznek, több gyümölcsöt vagy virágot fognak hozni, alakíthatjuk a növekedésük formáját vagy irányát, illetve megszabadítjuk őket az elhalt részektől, amelyek csak gátolnák a fejlődésüket.
Mikor kell metszeni a növényeket?
Növényenként eltér, hogy mikor kell metszeni őket, azonban a növények többségét tavasszal és ősszel is érdemes metszeni. Ősszel az elnyílt virágokat és elhalt ágakat szoktuk eltávolítani, hogy tavasszal több gyümölcsöt és virágot hozzanak majd a növényeink. Tavasszal szintén át kell nézni a növényeket, a télen elhalt és elfagyott részeket kell elsősorban eltávolítani. Ezután a metszésünk fő célja a növekedés irányítása.
Mit kell lemetszeni?
A metszést mindig a beteg ágak levágásával kezdjük. Ez a legfontosabb, ha ezt nem végezzük el időben, a betegség máshova is átterjedhet. A fontossági sorrend következő lépése az elhalt és megfagyott részek eltávolítása. Ide tartoznak az előző szezonból megmaradt elnyílt virágok és elszáradt ágak. A metszés következő lépésében a törzsön felbukkanó vagy a növény mellett kinövő ágakat és hajtásokat távolítsuk el. Gyümölcsfák és virágzó bokrok estén a célunk, hogy minél rövidebb és tömzsibb ágak és hajtások legyenek, mivel a nyurga ágak nem hoznak termést, csupán megnyújtják a növényt.
Mivel végezzük a metszést?
A cserjékhez és lágyszárú virágokhoz kézi metszőollót használjunk. A saját kényelmünk érdekében olyat válasszunk, amelynek a markolatát vastagon bevonták gumival, hiszen a túl kemény hamar kikezdi a kezünket kesztyűben is. A fákhoz és vastagabb ágú növényekhez ágvágó ollót használjunk. Ez hasonló, mint a metszőolló, azonban jóval hosszabbak a szárai, hogy a nagyobb erőkar segítségével a vastagabb ágakat is le tudjuk vágni.
Hogyan kell metszeni?
A metszést mindig jól működő, éles szerszámmal végezzük. A növény számára az az ideális, ha egy határozott mozdulattal tudjuk levágni róla a nem kívánt részeket. A sok próbálkozás és apró vágás meggyengíti vagy megbetegítheti az ágakat.