Forrás: Europress

Előkészületek
Válassz ki egy 3-4 négyzetméteres területed a kertedben, ahová minden nap legalább 6-8 órát süt a nap. Figyelj arra, hogy ne legyen túl kemény vagy homokos a föld. Egy ásó segítségével lazítsd fel a talajt 20-25 cm mélyen, a nagyobb összetapadt földdarabokat aprítsd fel. Ha fű vagy valamilyen növényzet lenne a kijelölt területen, azokat távolítsd el, hogy az elvetett zöldségek elég tápanyaghoz jussanak majd. Opcionális lépésként alkalmazhatunk bio-műtrágyát, mely természetes elemekkel segíti majd a növényeink növekedését.
Miután a termőföldet felkészítetted, gondold át a zöldségek helyét is. Jelölj ki madzagok segítségével sávokat egymástól 30-40 cm távolságra. A sávok elején tudjuk majd jelölni az elvetett zöldségeket. De milyen zöldségeket is vessünk, melyek biztosan megmaradnak a kezdő kertészek kertjében is?
Retek
A retek az egyik legkönnyebben termeszthető zöldség, hiszen csak mindennapos locsolásra van szüksége. Vetéskor figyeljünk arra, hogy kellő távolság legyen a növények között, hogy termetesre meg tudjanak nőni. A retek a laza talajt kedveli a legjobban, és nincs szüksége műtrágyára sem. 60-80 nap alatt éri el azt a méretet, amikor már érdemes kihúzni a földből, és – egy alapos mosás után – a vacsorához feltálalni.
Spenót
A spenót nem nagyigényű növény, szinte bárkinek a kertjében megmarad, ha kap elegendő fényt. Termesztésekor arra kell figyelni, hogy ne kerüljön gaz vagy másik növény a közelébe, mert akkor nem kap elegendő tápanyagot. Szüretelni már 40-50 nap elteltével lehet, hiszen rendkívül gyorsan nő.
Borsó
Kezdő kertészek számára a borsó biztosan nem fog csalódást okozni, hiszen kevés igénye van. A hűvösebb időjárást kedveli, ezért már márciustól lehet vetni. Szúrjunk támaszokat a földbe, amikre fel tud majd futni. 2-3 hónap alatt már bőséges termést hoz, és kezdhetjük is a szüretelést.
Hagyma
Ha hagymát szeretnénk termeszteni, érdemes magok helyett palántát beszerezni a jobb termés érdekében. A hagyma szinte semennyi foglalkozást nem igényel, ezért feledékeny és lusta kertészek számára is ideális választás. Nem szereti a túl sok vizet, ezért kerüljük a túlöntözést, illetve az ültetésekor figyeljünk a megfelelő távolságra a növények között.
Paradicsom
Akár gyümölcsként, akár zöldségként tartjuk számon a paradicsomot, annyi biztos, hogy az egyik legfontosabb konyhai alapanyag. A paradicsom egy melegkedvelő növény, ezért csak nyáron fogjunk a termesztésébe. Mint a hagymánál, itt is érdemes palántát beszerezni, és azt kiültetni a kertbe. Ám ha szeretnénk az egész növekedési folyamatot mi magunk kézben tartani, akkor tavasszal vessük a magokat cserépbe, majd a házban nevelgessük azokat addig, amíg az időjárás nem alkalmas a kiköltöztetésére.