Forrás: Getty
1. Almafa
Örök klasszikus az almafa, ízletes gyümölcsét mindenki szereti, és a konyhában is gyakori alapanyag. Az almafa a napfényt kedveli, valamint fontos, hogy tápanyagdús talajt biztosítsunk neki. A legnagyobb kihívás a kezdő kertészek számára a metszése, mely a jó termés érdekében elengedhetetlen. De megfelelő útmutatást követve ez sem lehetetlen küldetés.
2. Cseresznyefa
A cseresznyefa nem csak édes gyümölcse miatt kedvelt, de gyönyörű tavaszi virágzása miatt is. Napsütéses, meleg hely kell neki ahhoz, hogy bőséges termést hozzon, és mindig gondoskodjuk a talaj tápanyagának utánpótlásáról. Metszése kicsit eltér a többi gyümölcsfától, hiszen a cseresznyefa nagyon érzékeny fertőzésekkel szemben, ezért tavasszal vagy nyáron ejtsük meg a metszést, ne pedig a nyugalmi állapotában.
3. Fügefa
Bár a füge mediterrán növény, kellő napsütés és meleg mellett remekül érzi magát a magyar kertekben is. Olyan helyet válasszunk neki, ahol napi 6-8 órán át közvetlen napsütést kap, évente pedig legalább egyszer biztosítsunk számára friss, tápanyagdús talajt. Télen a nagy fagyok idején ajánlott betakarni a fát, hiszen elpusztulhat a nagy hidegben. Egzotikus kinézete miatt dekornövénynek sem utolsó.
4. Körtefa
A körtefa a bőséges, rendszeres öntözésen kívül nem igényel mást, félárnyékos vagy napos helyen érzi jól magát, talajból pedig a savasat kedveli. Fontos, hogy ültetéskor olyan helyet válasszunk neki, ahol elfér majd az egész kifejlett lombkorona, hely hiányában ugyanis nem hoz termést.
5. Szilvafa
A legkisebb igényekkel rendelkező opció a szilvafa, hiszen még félárnyékos helyen, tápanyagszegény talajban is képes termést hozni. A szilvát ráadásul rengeteg mindenre fel lehet használni, a többi gyümölcshöz hasonlóan nagyon népszerű alapanyag a konyhában és önmagában is finom.